Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ID nie jest unikalne?!
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Black-Berry
Kiedy usuwam klucze o id np.10 a nastepnie tworzę nowy wpis to dostaje on automatycznie numer 10. Taki system ma istotną wadę bo chciałbym aby każdy klucz był unikatowy i niepowtażający się. Dlaczego tak jest? Da się temu jakoś zaradzić ?
sticker
jaka baza?
jaki schemat?
jaka sekwencja?
Black-Berry
Poprostu zwykła tabela na MYSQL. Usuwam ostatni wpis, dodaję nowy i on ma ID tego ostatnio usuniętego. ID to pole typu INT z opcją 'auto_increment'.
sticker
to ja nie wiem w jaki sposób wstawiasz dane. Jak jest taki schemat jak mówisz to na pewno działa poprawnie, bo nie przestawiasz wartości autoincrement przy usuwaniu.
Black-Berry
no możliwe ze jest to normalny sposób w jaki działa MySQL. Czy jest jakiś sposób żeby to zmienić ?
nevt
pokaż kod... jak usuwasz i jak wstawiasz...
dr_bonzo
MySQL + Autoincrement tak nie dziala, nie potrafi znalezc "pustych" IDkow, po prostu zawsze dodaje nastepny, i zwieksza swoj licznik
Black-Berry
Chyba to jednak moja wina :/ Miałem ustawione wstawianie z najmniejszą dostępną wartością ID. dostal.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.