Wiesz, framework - bądź co bądź - to zawsze dodatkowe maltretowanie interpretera...
Cytat
Nigdy nie pisalem aplikacji ktora ma działac na kilku serwerach. Czy rozni się to od typowej aplikacji ? - czy trzeba jakos rozdzielac procesy na serwery itp..
Aplikacja wykorzystuje PHP5, MySql, JS, Ajax, Xhtml...
Najprościej, jak się tylko da - rozdzielić część statyczną od dynamicznej na kilka serwerów - np. obrazy, CSS-y, statyczne dokumenty.
Możesz też SQL wrzucić na osobną maszynę...
Wcale nie trzeba bardzo kombinować, jeśli chcesz porozdzielać zadania. :]
Cytat
to chodziło mi o wydajność przy stosowaniu kodu przetestowanego pod tym względem przez setki programistów a tym napisanym samemu i wykorzystanym de facto raz jeden w tym projekcie
Zawsze rozwiązania oparte na własnych (wykorzystywanych na libach z PHP) będą wydajniejsze niż z gotowych frameworków, np. db - zwykle w fw ładujesz jakąś dodatkową konfigurację, itp.
A na upartego, to możesz pojechać na mysqli albo PDO. ;]
Inna sprawa, to realizacja zadań - coś, co może się wydawać prostą czynnością dla skryptu, może przechodzić przez dziesiątki routerów/filtrów...
Jeszcze jest partyzanckie wyjście - napisać najbardziej zasobożerne partie aplikacji w np. C++ i ładować je do skryptu przez rozszerzenia. Albo przerzucić się na zupełnie inny język zamiast PHP... Choć wcale nie neguję, że w PHP można zrobić żwawo działające aplikacje - kwestia zaprojektowania...
Cytat
Na stronie 95% danych będzie się dynamicznie zmieniać i nie wiem czy stosowanie cache ma sens ?
No, to zależy od czasu, ale jeśli masz możliwość cache'owania danych choćby na minutę - skorzystaj. Porób jakieś testy, jak poszczególne rozwiązania sprawdziłyby się do Twojego projektu - masz przecież pliki, shmop, apc...
edit: troszkę się zagalopowałem - nie uwzględniłem "czasu programisty"...