Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Łączenie zmiennych i prosta pętla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adamos22
Witam, proszę o poprawne sformatowanie tego banalnego kodu:
Generalnie nie wiem jak poprawnie połączyć $kolor z $kolorid, tak żeby zrobić pętle zmieniającą $kolor na $kolor1, $kolor2 itd.
Wiem że to pewnie banał, ale proszę o wyrozumiałość, próbowałem na kilka sposobów i zwsze coś nie tak :/

1. <?php
  2. $kolorid = 1;
  3.  
  4. $kolor1 = red;
  5. $kolor2 = blue;
  6. $kolor3 = black;
  7.  
  8. $kolor = $kolor+$kolorid;
  9.  
  10.  
  11. while($kolorid <= 4){
  12. $kolorid++;
  13. }
  14. ?>
jarmiar
  1. <?php
  2. $kolor = $kolor.$kolorid;
  3. ?>
rybik
wygląda na to, że chcesz używać zmiennych o różnych nazwach i rotacje kolorów uzyskać wywołując te "różne nazwy", cofając sie do idei wychodzi na to, że po prostu trzeba Ci rotacji przez kilka wartości, czego generalnie nie wykonuje się przez tworzenie dynamicznych nazw zmiennych a przez tablice

ta metoda jest chyba najszybsza, ale pracujesz na kopii tablicy $kolory, czyli nie możesz zmienić wartości pól
  1. <?php
  2. // tablica dostępnych kolorów
  3. $kolory = array('red','blue','black');
  4.  
  5. // rotacja
  6. foreach ($kolory as $kolor) {
  7. // tu pisz co chcesz zrobić, pętla będzie w każdym powtórzeniu podawać kolejne kol
    ory
  8. // na przykład
  9. echo $kolor;
  10. }
  11. ?>

jeżeli koniecznie potrzebne będzie użycie jakiegoś ID lub zamierzasz w pętli modyfikować wartości tablicy, to pracuj na oryginale odwołując sie do id koloru:

1. <?php
  2. // tablica dostępnych kolorów
  3. $kolory = array('red','blue','black');
  4. // obliczamy raz, żeby nie zmuszać php do liczenia tego przy każdym cyklu pętli
  5. $ilekolorow = count($kolory);
  6. // rotacja
  7. for ($i=0;$i<$ilekolorow;$i++) {
  8. // tu pisz co chcesz zrobić, pętla będzie w każdym powtórzeniu podawać kolejne kol
    ory
  9. // na przykład
  10. echo $kolory[$i];
  11. }
  12. ?>
webdice
Przenoszę na Przedszkole.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.