Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]problem z zapisaniem danych do bazy z POST
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
AxZx
witam

w pliku schema.yml mam
Kod
budowa_ciala: {type: varchar(40)}

w formularzu
  1. <?php
  2. echo object_input_tag($grupa_dane, 'getBudowaciala')
  3. ?>

w kontrolerze
  1. <?php
  2. $dane->fromArray($this->getRequest()->getParameterHolder()->getAll(), BasePeer::TYPE_FIELDNAME);
  3. $dane->save();
  4. ?>

problem w tym ze nie zapisuje danych do kolumny budowa_ciala - w tablicy POST przychodzi budowaciala a nie budowa_caiala.
jak mam to zorganizowac zeby to dobrze dzialalo? co zmienic? moze cos w schema.yml trzeba dodac albo zmienic nazwe kolumny?

pozdrawiam

EDIT:
tak przy okazji.
jak zapisac dane jeżeli w formularzu mam date wygenerowane przez funkcje object_input_date_tag?
chodzi mi o to zeby w akcji zapisywania nie trzeba bylo nic dodawac - zapis danych odbywa sie przez
  1. <?php
  2. $dane->fromArray($this->getRequest()->getParameterHolder()->getAll(), BasePeer::TYPE_FIELDNAME);
  3. $dane->save();
  4. ?>
destroyerr
Co do pierwszego problemu to powinno pomóc:
  1. <?php
  2. echo object_input_tag($grupa_dane, 'getBudowaCiala')
  3. ?>

Jeśli chodzi o drugie pytanie, to zależy od tego czy object_input_date_tag generuje Ci pole z kalendarzem js czy pola bez js.
AxZx
pomogło. dzięki:)

ale z ta data nie wiem. generuje 3 selecy - Y m d. w POST przychodzi tablica data_urodzenia z indeksami year, month, day.
wiec nie wiem czy trzeba nadpisac metode setDataUrodzenia ?

EDIT:
okej, nadpisalem metode setDataUrodzenia w modelu i dziala elegancko:)
mozesz jedynie napisac czy to poprawne rozwiazanie czy cos znowu przeoczylem w symfony.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.