Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] czy ten skrypt jest poprawny?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peter13135
napisałem skrypt sprawdzania poprawności daty urodzenia
wygląda on tak
  1. <?php
  2. if ($dataurodzenia[day] || $dataurodzenia[month] || $dataurodzenia[year])
  3. {
  4.  
  5. if(strlen($dataurodzenia[day]) == 1 ) { $dataurodzenia[day] = '0'.$dataurodzenia[day];}
  6. if(strlen($dataurodzenia[month]) == 1 ) { $dataurodzenia[month] = '0'.$dataurodzenia[month];}
  7. if(strlen($dataurodzenia[year]) != 4 ) {$reg_error="data urodzenia nieprawidłowa" ;}
  8. if($dataurodzenia[day]>30 || $dataurodzenia[day]<) {$reg_error="data urodzenia nieprawidłowa";} 
  9. if($dataurodzenia[month]>12 || $dataurodzenia[month]<) {$reg_error="data urodzenia nieprawidłowa";} 
  10. if($dataurodzenia[year]>date("Y") || $dataurodzenia[year]<date("Y")-100 ) {$reg_error="data urodzenia nieprawidłowa";}
  11.  
  12. $dataurodzenia = $dataurodzenia[day].$dataurodzenia[month].$dataurodzenia[year];
  13. if(strlen($dataurodzenia)!=8) {$reg_error="data urodzenia nieprawidłowa";}
  14. $dataurodzenia = htmlspecialchars($dataurodzenia);
  15. }
  16. ?>

to $reg_error, wykożystuje przy wykonaniu zapytania, jeżeli ona istnieje, to wywala błąd który jest przechowywany w tej zmiennej

ale mi chodzi oto czy to sprawdzanie daty urodzenia jest poprawne i kompletne, chciałbym byście mi powiedzieli jak można obejść ten mój skrypt wprowadzając nieprawidłowe dane, i jak to naprawić
Crozin
  1. <?
  2.  
  3. $date = array(
  4. 'year'  => 2008,
  5. 'month' => 8,
  6. 'day'  => 10
  7. );
  8.  
  9. if(checkdate($date['month'], $date['day'], $date['year'])){
  10. //poprawna
  11. }else{
  12. //niepoprawna
  13. }
  14.  
  15. ?>
peter13135
wow, to nawet nato funckja jest??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.