Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]niechciana nowa linia przy include / require
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
.dex
głupi problem, ale nie mogę znaleźć rozwiązania - w miejscu gdzie mam include / require wstawia mi nową linię... z tym, że nie '<br />', ale po prostu nową, pustą linię. Wszystko includuje się w porządku (zwykła klasa, bez żadnych html-owych wstawek, ani nawet echo / print). Nawet jeśli wszystko właduję zupełnie na początku pliku (przed jakimkolwiek kodem html) to i tak ładuje mi pustą, nową, wredną linię winksmiley.jpg help.....
paziek
Ja miałem podobny problem z plikiem UTF 8 i sygnaturą w tym pliku, tzw. Byte Order Mark
Usuń tą sygnaturke i powinno być okej.

Używam EditPlusa i mam to w Preferences -> Files, także gdybys miał problem ze swoim edytorem, to spróbuj tego ;-)
.dex
sprawdzałem i nic.. :/ ta nowa linia dodaje się tylko i wyłącznie przy include / require (również '_once'). Przy innych funkcjach (np date()) wszystko jest ok. Ładowałem różne pliki i zawsze to samo - nowa linia.

W każdym razie dzięki!
paziek
Ale może ta sygnatura jest w tych includowanych plikach?
.dex
generalnie używam notepada++, ale ściągnąłem editplusa(3.0) i wchodzę w preferences->files, ale nie znalazłem nic o "Byte Order Mark", ani o "sygnaturce". dziwnaczy problem.
ferrero2
W notepad++ wchodzisz w Format:UTF 8 bez bom (miałem ten sam problem kiedyś jak zaczynałem zabawę z sesjami) Jest to pierwsza informacja którą dostaje przeglądarka - dlatego też np nie można było użyć session_start();

Daj takie kodowanie dla wszystkich plików includowanych. Na bank pomoże.
paziek
@.dex: Tylko trzeba zmienić z preserve na Always remove. Ja zazwyczaj zostawiam, jak już jest i nie sprawia problemów.
.dex
dzięki chłopaki! Wszystko działa smile.gif yahoo.gif

//temat można zamknąć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.