Witam,
od niedawna uczę się pracować na CodeIgniterze i próbuję zrealizować na nim pierwszy nieduży projekt. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach mam problem z rzeczami, które pewnie są oczywiste ale prawdopodobnie dlatego nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat żadnej konkretnej informacji.
Chcę zrobić prosty system administracyjny, który będzie miał 3-poziomowe menu. Po wybraniu kategorii (np. zarządzanie stroną) w głównym menu wyświetli się menu drugiego poziomu z którego wybiorę moduł (np. newsy) i wtedy pojawi się menu przypisane do modułu z opcjami np. "dodaj news", "lista newsów".
Po wybraniu opcji zostanie załadowany odpowiedni widok, na przykład formularz dodawania newsa.
Ale jak w tym momencie miałyby wyglądać kontrolery dla takiej aplikacji? Jeżeli kontrolery będą odpowiednikami modułów, czyli np. News (z metodami "add", "delete", etc.) to kompletnie nie rozumiem co miałoby być uruchamiane po kliknięciu w menu pierwszego poziomu (oraz trzeciego). A przecież to menu trzeciego poziomu ostatecznie ma decydować co się wyświetli użytkownikowi.
Nie wiem czy jestem w stanie to jasno opisać. Jednym słowem nie mam doświadczenia i chciałbym żeby ktoś mnie nakierował na rozwiązanie.
Drugi problem jest podobny: załóżmy że mam stronę, na której jest jednopoziomowe menu z pozycjami "news", "products" i "contact". I mam kontrolery News, Products i Contact.
A teraz załóżmy, że przy każdym produkcie jest link do formularza w którym można zadać pytanie dotyczące tego przedmiotu. Czy on powinien być obsługiwany przez kotroler Products czy może już Contact i jakąś jego metodę w stylu "askProduct"?
Czy takie problemy rozwiązuje się arbitralnie i nie ma to większego znaczenia, czy są jakieś standardy?
Nie mogę nigdzie znaleźć przykładów na trochę bardziej skomplikowanych projektach...
Z góry dzięki za pomoc.