Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zamiana czasu Unixowego na bardziej czytelny...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Jak mozna zamienic czas Unixowy (np. 86012) na bardziel czytelny czyli do postaci np. 20:08?

Pozdrawiam
ayeo
Witaj!

Użyj funkcji date(); Więcej w manualu.

Pozdrawiam!
JamalBIG
Przjzalem manuala ale nie wiem jak uzyc funkcji date przy takim formacie czasu.... Moglbys podac mi jakis przyklad?
pyro
date('H:i', znacznik_czasu_unixa);
ferrero2
Jeśli już moderator podał linka do manuala to miałem się nie wychylać. Ale skoro mimo to są problemy to tutaj podaje gotowe rozwiązanie :

Kod
<?php
#przypisujemy do zmiennej date w formacie unixowym (niewiem czy pobierasz z bazy czy masz poprostu jakąś date którą chcesz zamienić

$czas_unix = '86012';

#nastepnie formatujemy datę czy godzinę zgodnie z własnym upodobaniem

$data_po_formacie = date("H:i" , $czas_unix);

echo $data_po_formacie;

?>

W tym przypadku podajemy (H - czyli : "dwucyfrowa (z poprzedzającym zerem) godzina w formacie 24-godzinnym, wartości od 00 do 23 " oraz i czyli : "dwucyfrowa (z poprzedzającym zerem) wartość określająca minuty, wartość od 00 do 59") ale zgodnie z manualem możesz dobrać inne literki.

Pozdrawiam
Mariusz
mike
I na tym kończymy wątek.
Forum nie jest po to by cytować to samo co można przeczytać w dokumentacji. Manual jest po polsku, przykłady również.

Sa pewne granice.

P.S.
~JamalBIG wystarczy przejrzeć Twoje posty i wątki, w których pisałeś żeby się mocno zdziwić. Pojęcie daty było tam wiele razy wykorzystywane. Przykłady użycia funkcji date() również.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.