Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: encje jako html
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
hevellius
Witam ponownie - moje poprzednie posty nie spotkały się z "szerokim zainteresowaniem", mam jednak nadzieję, że może chociaż w tym ktoś będzie coś wiedziałsmile.gif

mam listę plików z opisami - przykładowy opis wygląda tak:

1. <body>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;
  2. &amp;nbsp;&lt;/p&gt;
  3. &lt;p&gt;Cena zawiera (PLN):&lt;br /&gt;
  4. bilet lotniczy, zakwaterowanie w hotelu (doba hotelowa zaczyna się w dniu przyjazdu od godz. 14:00,&lt;br /&gt;
  5. kończy o godz. 12:00), transfer lotnisko - hotel - lotnisko; opiekę polskojęzycznego rezydenta;&lt;br /&gt;
  6. wyżywienie wg opisu,&amp;nbsp; podatek VAT, obowiązkowe ubezpieczenie (KL I NW, BAGAŻU, ubezpieczenia od chorób&lt;br /&gt;
  7. przewlekłych&amp;nbsp; SIGNAL IDUNA) w kwocie 40 PLN, opłaty lotniskowe i paliwowe.&lt;br /&gt;
  8. &lt;br /&gt;
  9. Cena nie zawiera:&lt;br /&gt;
  10. wizy płatnej przez klientów na lotnisku.&lt;/p&gt;</body>

po transformacji xsl wyświetla niestety jak nietrudno się domyślić znaczniki - czy jest jakiś sposób(może poleceni w xslt); żeby interpretowało to jako znaczniki html? Żeby taki "&lt;br /&gt;" robił nową linię zamiast być wyświetlany jako <br />?

sorry za zamieszanie - problem już rozwiązany, jeśli moderator chce, to może skasować ten temat
nospor
Cytat
sorry za zamieszanie - problem już rozwiązany,
Lekcja dobrych obyczajów:
Jak rozwiążesz problem, to podaj go na forum. A nóż widelec komuś się przyda.
hevellius
racja, nie pomyślałem w sumie:)

w sumie rozwiązanie jest bardzo proste:

1. <?php
  2. $oryginalny = array("&lt;", "&gt;", "&amp;");
  3. $docelowy = array("<", ">", "&");
  4.  
  5. $przerobiony = str_replace($oryginalny, $docelowy, $plik_xml);
  6. ?>

i w tym momencie działają i tagi html w treści oraz twarde spacje i inne znaki specjalne
delfinium
A nie prościej było by zastosować CDATA??

1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
  2. <body>
  3. <![CDATA[
  4. a tutaj zamieścić normalne <br/><strong>znaczniki </strong>
  5. ]]></body>

bez konieczności zamiany < i innych?
hevellius
nie było to możliwe, gdyż baza jest pobierana z innego serwisu i dostaję ją z encjami
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.