Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sha
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slash.
W jaki sposob zakodowac stringa przy uzyciu sha2 - funkcja sha1() zwraca mi inna wartosc niz oczekuje, potrzebuje czegos takiego do zmiany hasla konta pocztowego ldap'ie.
Ma ktos jakies pomysly jak to zrobic??
wassago
sha1 podobnie jak md5 nie jest funkcja kodujaca tylko hashujaca. php jeszcze nie ma zaimpl. funkcji krypto sha2. ale do konca nie wiem czy o php ci chodzi.
slash.
czyli narazie nici z wbudowanych funkcji php, to potrzebuje alternatywy, funkcja kryptograficzna perla, ew. moze jakas klasa questionmark.gif
adwol
http://pear.php.net/package/Message

A dlaczego w ogóle SHA1 zwraca Ci coś innego niż się spodziewasz?
b3
na zend.com jest klasa SHA1
poszukaj... tam..
spenalzo
Cytat
na zend.com jest klasa SHA1
poszukaj... tam..

A w manualu jest opisana funkcja [manual:b0e54ea248]sha1[/manual:b0e54ea248]...
slash.
jak wyzej funkcja sha1 jest haszujaca a nie szyfrujaca, niestety jak narazie jedynym sposobem jaki znalazlem na rozwiazanie mojego problemu jest uzycie polecenia powloki do szyfrowania hasla
FiDO
Funkcja sha2 ktorej szukales w php tez jest funkcja hashujaca a nie szyfrujaca.
slash.
tak z ciekawosci gdzie znalazles funkcje sha2 questionmark.gif Bo w manualu przynajmniej przez wyszukiwarke takowej nie widze ;-) questionmark.gif
FiDO
Bo takiej nie ma w php.... Ja Ci tylko napisalem czym jest ta funkcja, a nie ze jest ona zaimplementowana w php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.