Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktualizacja strony za pomocą telefonu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kari
Nie jestem pewny, czy pytam w dobrym dziale, ale zaryzykuje smile.gif
Może mi ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie wygląda aktualizacja stron www używając telefonu. Chciał bym napisać coś takiego, ale za bardzo nie wiem od czego zacząć. Czy jest możliwość wysyłania tekstów i zdjęć mms'em, czy trzeba używać emaila i ogólnie jak to wygląda od strony kodu.
Speedy
Nie wiem, jak wygląda sprawa z MMS-ami, ale obsługa aplikacji internetowych przez telefon z przeglądarką XHTML, to żaden problem. Aplikacja jest uruchamiana na serwerze, więc za pomocą telefonu wyposażonego w przeglądarkę WWW możesz wykonywać dowolne operacje w taki sam sposób, jak za pomocą zwykłego komputera.
Można też wysyłać maile z telefonu, ale wtedy musiałbyś napisać aplikację, która te maile będzie regularnie sprawdzać i w jakiś sposób przetwarzać. Sądzę, że byłoby z tym więcej zachodu, niż z tradycyjną aplikacją. Warto też zwrócić uwagę na to, aby wygląd aplikacji był zaprojektowany w taki sposób, żeby wygodnie się ją oglądało w urządzeniach mobilnych.
Jeżeli telefon nie ma przeglądarki XHTML, ale jest wyposażony w WAP (który zazwyczaj jest dostępny w telefonach, jeżeli przeglądarki WWW nie ma), to wtedy także możesz napisać aplikację internetową, tylko jej widok musi być wykonany w języku WML wg standardu WAP (a nie XHTML, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych stron internetowych). Obsługa po stronie serwera jest zawsze taka sama.
wrzasq
musisz miec jakas bramke, ktora umozliwi ci pobieranie informacji z sieci GSM do sici Internet, czyli musi to byc jakies urzadzenie podlaczone do obydwu sieci. najpewniej nie da sie tego zrobic "ot tak po prostu" bo oprocz kodu musisz jeszcze zrobic bramke. ale popatrz, czy DotPay nie udostepnia czegos takiego, teraz juz nie pamietam, co oni maja w swojej ofercie, ale wiele uslug opartych na SMSach, wiec moze da sie to wykonac korzystajac z ich uslug.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.