Na tym forum odnalazłem kilka odpowiedzi, ale niestety nie spełniły one moich oczekiwań. W dodatku z wyrażeń regularnych jestem jeszcze noga, więc postanowiłem napisać tego posta.
Mój problem polega na tym że:
1. Mam w bazie tekst, w którym jest zawarta np. funkcja czy jakikolwiek inny skrypt pomiędzy <?php a ?>.
2. Chciałbym osiągnąć to, że dane te byłyby jakoś rozróżnione tak, by kolorował składnie funkcji ale nie opis jej powyżej. Potrafię zrobić coś podobnego, ale niestety tekst opisujący funkcję jest w czcionce, której znaki mają jednakową szerokość a ja muszę mieć to jak w reszcie serwisu Verdaną.
Pod spodem podaję przykładowy kod, który mam w bazie danych.
Kod
Tutaj jest tekst opisujący daną funkcję. Pod spodem chciałbym, aby była ona kolorowana i by tylko ona była w czcionce 12px o stałej szerokości znaków, natomiast czcionka ta, by miała 10px i była nią na przykład Verdana w kolorze czarnym.
<?php
function cutText($text,$end){
if(strlen($text)>$end){
$wynik=substr($text,0,$end);
while(!($znak=="." || $znak=="," || $znak==" ")){
$znak=substr($text, $end, 1);
if(!($znak=="." || $znak=="," || $znak==" "))
$wynik=$wynik.$znak;
$end++;
}
$znak="";
$text=$wynik."...";
}
return $text;
}
?>
<?php
if(strlen($text)>$end){
$wynik=$wynik.$znak;
$end++;
}
$znak="";
$text=$wynik."...";
}
return $text;
}
?>
Jedyny efekt jaki udało mi się uzyskać to:
[php:1:c0f6c610e7]
Tutaj jest tekst opisujący daną funkcję. Pod spodem chciałbym, aby była ona kolorowana i by tylko ona była w czcionce 12px o stałej szerokości znaków, natomiast czcionka ta, by miała 10px i była nią na przykład Verdana w kolorze czarnym.
<?php
if(strlen($text)>$end){
$wynik=$wynik.$znak;
$end++;
}
$znak="";
$text=$wynik."...";
}
return $text;
}
?>[/php:1:c0f6c610e7]
I chodzi mi właśnie o tą czcionkę, która jest powyżej funkcji - jest paskudna. Bardzo proszę o pomoc wyjadaczy wyrażeń regularnych