Witam,
Zastanawiałem się czy umieścić ten wątek w dziale PHP czy też MySQL ale chyba ten pierwszy będzie odpowiedniejszy. Chodzi mi o wskazówki jaki rodzaj tabeli będzie odpowiedniejszy do moich zastosowań.
Mam tabelę z wynikami zawodów. Powiedzmy, że nazywa się 'wyniki'. Składa się z kolumn id(autoincrement),osoba(z tabeli osoby),nrzawodow(z tabeli zawody). Potem mam pola z wynikami dla poszczególnych konkurencji np. strzelanie(ilość pkt), bieg(ilość pkt). Teraz moje wątpliwości sprowadzają się do tego, że każde dodanie nowej konkurencji wiąże się z modyfikacją struktury tabeli z wynikami i dodaniem odpowiedniej kolumny. Czy nie lepiej byłoby zrobić oddzielną tabelę 'kokurencje' (idkonkurencji,nazwa), gdzie trzymać ich nazwy a w tabelę z wynikami przerobić na strukturę (id,osoba,nrzawodow,idkonkurencji,wynik)? Wiem, że w przypadku gdy osoba na jednych zawodach startowałaby w wielu konkurencjach to miałbym kilka rekordów w bazie danych zamiast jednego ale z drugiej stron przy 20 konkurencjach nie miałbym przy każdej osobie, która startowała np. tylko w jednej konkurencji na danych zawodów praktycznie całego wiersza pustych wpisów. No i dodawanie kolejnych konkurencji byłoby łatwiejsze.
Co o tym sądzicie?