Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie z bazą MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
MalyKazio
Witam,

Trafił w moje ręce napisany przez kogoś skrypt, gdzie było nawiązywane połączenie z bazą danych MySQL, a potem wykonywane zapytania. Niby nic w tym dziwnego ale nawiązanie połączenia z bazą nastąpiło na samym początku skryptu i nie było zamknięte i nie było nawiązywane na nowo przed każdym zapytaniem, tylko całość ciągnęła na jednym. W związku z tym moje pytanie. Czy taka praktyka jest poprawna, bo wydaje mi się, że nie. A jeśli nie to jakie może mieć konsekwencje?
wookieb
Praktyka poprawna. To tak jakbyś chciał wziąc 5 rzeczy z lodówki to nie musisz jej 5 razy otwierać i zamykać.
1 Połączenie na cały skrypt tak samo jak jedno otworzenie lodówki.
dr_bonzo
Jak wyzej, raz wystarczy sie polaczyc. [nie nabijam posty tylko utwierdzam kolege w prawidlowosci rozwiazania smile.gif]
TomASS
A może kolega Kazio będzie umiał uzasadnić dlaczego jest to nieprawidłowe.... smile.gif
MalyKazio
Wydawało mi się, że może zbyt obciążające czy coś takiego. Poza tym wydaje mi się, że wszędzie widziałem że każde zapytanie zaczyna się od nawiązania połączenia z bazą. No ale może mi się tylko zdawało albo widziałem jedynie fragmenty kodu, czy też kod złożony tylko z jednego zapytania.
Jeśli chodzi o lodówkę to wszystko zależy od tego na jak długo ją otwieramy. Baby zawsze się na mnie drą żebym nie wietrzył lodówki, kiedy otwieram ją żeby wyjąć kilka rzeczy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.