Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Opinia/Ocena]Portal + styl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Conra
Witam.
Poproszę o opinię i ocenę szablonu.
http://avr-pic.com.pl
pozdrawiam Konrad
webber
Witam,

Valid xhtml... a jednak validator pluje 12 errorów smile.gif

Kompletnie nic nie dzieje się z menu, zero podświetlania itd.

Kod
<div id="id02"></div>
<div id="id03"></div>
<div id="id04"></div>
<div id="id05"></div>
itd.

masakra tongue.gif

Resztę dopiszę później, to tak na szybko winksmiley.jpg
Conra
A ma się dziać tongue.gif
kurde, ta validacja mnie wnerwia, poprawie - pisze że okej, za jakiś czas już się coś wali ;]
Mogę zrobić podświetlenie np. klawisz taki jaki jest ale nie biały prostokąt wylko już z wypełnionym niebieskim czy jakoś tak ;]
dzięki za szybką odpowiedź
suchy1
walidacja słabiutko 23 błędy :-) ale hosting dobry :-P
Conra
hehe, validacja... Ciągle się z nią bawię...
Host najlepszy tongue.gif
karmer
Witam,
Mam przeglądarkę Firefox-a 2.0.0.14, system Debian, 1024x768px;.
Problem z Twoją stroną: przy włączonym panelu bocznym z zakładkami obcina mi część prawej strony (mam wtedy ok. 790px miejsca). Strona nie dopasowuje się do szerokości dostępnego miejsca. Jeżeli szablon ma mieć określoną szerokość to wolałbym jednak max 790px :-)

Pozdrawiam.
Conra
Nie potrafię sobie tego wyobrazić...
Strona sama się dostosowuje
Pokaż screena tongue.gif
karmer
Conra
ah, już rozumiem...
Jest ustawiona stała szerokość, wiesz w tak małym okienku trochę brzydko wygląda strona smile.gif
Kildyt
Kurcze, validacja, validacja. Niech i błędów nie będzie, ale co z tego?! Design to jakiś koszmar.

Logotyp do kosza. Nawet nie będę pisał co jest w nim złego, bo musiałbym się długo rozpisywać.
Wyszukiwarka jest niewidoczna. Cały design wali po oczach. Te wielgaśne zaokrąglenie w polach są straszne.

Tekst w menu nie jest wyśrodkowany w pionie, a i czcionka jest dobijająca. Po co robisz takie wielkie pliki? Nie lepiej zrobić jeden z tłem, a później tylko w html-u pisać nazwy działów? A poza tym kolor czcionki w menu jest niewidoczny.

Reszta strona to koszmar. Nie ma nawet czego komentować. Nie wstawiasz marginesów dla tekstu. Nie podkreślasz linków, a nawet ich nie podświetlasz!

Linki pod menu to nie wiadomo co. Użytkownik się gubi.

Tak, validujcie sobie dalej. Napiszę tekst białą czcionką na jaskrawym żółtym, a wy mi piszcie, że się strona nie validuje! Czy wy nie przesadzacie?!
Co użytkownika obchodzi jakaś validacja?! Może obchodzi programistów, ale moim zdaniem na pierwszym miejscu powinien być oceniany wygląd, a później kod i validacja.

Do autora: skup się na tym co dla użytkownika jest ważne! Bo programista jest dla użytkownika, a nie dla drugiego programisty.
webber
Nie znam się za bardzo na grafice więc oceniam troszkę kod winksmiley.jpg Spokojnie Kildyt nie stresuj się tak smile.gif
Conra
Cytat

Które?
masz na myśli
Cytat
# Informacje
# Przyjaciele
# Redakcja

?

edit ---
a no grafikiem to ja nie jestem, lay ma być prosty
Kildyt
Chodzi mi o:
Cytat
Strona Główna \ Artykuły \ Czym jest AVR \ Czym jest PIC \ Forum

Jak można napisać białą czcionką na jasno szarym tle napis "szukaj"? (płaczę)

Na co tu grafika potrzeba? Zrób prosty lay w css. Zwracaj uwagę na to, żeby wszystko było czytelne i zrozumiałe i po problemie.
Conra
A czy szukajka działa?
Mi nie, a tobie?

to
Cytat
Strona Główna \ Artykuły \ Czym jest AVR \ Czym jest PIC \ Forum
jest takim menu na skróty
.radex
Cytat(Kildyt @ 6.09.2008, 20:46:54 ) *
Tak, validujcie sobie dalej. Napiszę tekst białą czcionką na jaskrawym żółtym, a wy mi piszcie, że się strona nie validuje! Czy wy nie przesadzacie?!
Co użytkownika obchodzi jakaś validacja?! Może obchodzi programistów, ale moim zdaniem na pierwszym miejscu powinien być oceniany wygląd, a później kod i validacja.

Do autora: skup się na tym co dla użytkownika jest ważne! Bo programista jest dla użytkownika, a nie dla drugiego programisty.

Kildyt, uważaj z takimi słowami tongue.gif Zdecydowanie masz tu rację, ale niektórzy mogą wziąć to zbyt poważnie i zrobią kod takiej jakości jak zamek z piasku. smile.gif Nie chodzi o samą walidaję, bo walidacja to tylko częściowe potwierdzenie zgodności ze standardami. Chodzi tu o m. in o accessibility i usability. Jeśli strona się waliduje, można mieć większą pewność, że autor zadbał nie tylko o poprawny html, ale także o użyteczność i dostępność.
Kildyt
@konrad128: jak nie chodzi to po co ją wyświetlasz?

@.radex: w pełni rozumiem i popieram twoje stanowisko. Mój apel był kierowany do osób oceniających. Nie pomyślałem o tym, że i oni programują i mogą sobie wziąć do serca zbyt dosłownie moje słowa. Mój błąd.
Conra
Cytat
@konrad128: jak nie chodzi to po co ją wyświetlasz?

no tak, racja :-) jest ona po to abym pamiętał o niej tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.