Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwny przypadek rodem z archiwum x:/
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Teppic
Nie żartuję. Otóż przeglądarka za cholerę nie chce mi poprawnie wyświetlać stylów. Już tłumaczę o co chodzi... Otóż utworzyłem sobie oddzielny zewn. plik z definicjami stylów style.css:

Kod
<style type="text/css">

.looc{
        color: #525156;
 font-size: 16pt;
 font-family: Verdana, arial;
 line-height: 16pt;
 font-weight: bold;
 margin-top: 0px;
 margin-bottom: 0px;
}

.cool{
 color: #525156;
 font-size: 14pt;
 font-family: Verdana, arial;
 line-height: 16pt;
 font-weight: bold;
 margin-top: 0px;
 margin-bottom: 0px;

</style>

Oraz mam stronkę index.html o kodzie:

Kod
<html>

<head>

<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

</head>

<body>

<p class="looc">Dlaczego</p>

</body>
</html>

Stronka oczywiście testowa i prosta ale w przeglądarce wyświetla mi się słowo "Dlaczego" tylko, że jako zwykły tekst i niesformatowany(nie tak jak to jest określone w arkuszu stylów). 

Najdziwniejsze jednak jest to, że gdy zmienię wartość w p class na cool zamiast looc to wszystko działa i tekst jest taki jaki powinien czyli pogrubiony i duży. Tak jakby przeglądarka "pogniewała" się na napis "looc" a uznawała tylko "cool":). Wytłumaczcie mi coś bo zgłupiałem i osłupiałem.
Exek
w plikach .css nie używa się tagów htmla

wywal <style type="text/css"> i </style>
Teppic
Faktycznie, teraz działa!

Mimo to dziwię się dlaczego pobierało mi wartość dla "cool" a dla "looc" nie chciało mi tego robić?
Exek
bo przed
Kod
.looc{
miałeś
Kod
<style type="text/css"
więc cały blok .looc{ był traktowany jako błędny
Teppic
No tak faktycznie! Dzięki!

Faktycznie zgłupiałem gdyż we wcześniejszym swoim projekcie w pliku .css miałem wszystko dobrze tylko teraz coś mnie naszło umieszczać te cholerne tagi <style>. Jestem chyba przemęczony, że popełniłem taką gafę.

To tak jakby wprawiony i doświadczony mechanik samochodowy dziwił się dlaczego jego samochód zgasł i nie chce jechać dalej i pytał się o to na forum podczas gdy tak naprawdę nie ma w baku paliwa;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.