Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Umieszczanie kodu JS
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
orzech123
Witam!
Może to nie forum JS-a ale widziałem że ludzie umieszczali już tutaj posty z nim związane.
Mam raczej trywialny problem, ale muszę go rozwiązać bo jest dość denerwujący...

Uczę się JS-a z książki "JavaScript dla każdego" wyd. Helion no i tam jest zawsze kod źródłowy podany, ale nigdy nie piszą jak go umieścić w osobnym pliku *.js aby "działał"... Chodzi mi o to, że aby dany skrypt zadziałał trzeba w klamrach zdarzenia onLoad tworzyć najpierw obiekty itd... np.
onLoad = function()
{
//kod
}

- tego książka nie podaje, podaje jedynie czysty kod jaki ma zadziałać co_jest.gif

Aktualnie mam problem z tym jak wywołać funkcję zdarzenia onKeyPress... i tego też nie piszą w książce. Oczywiście moge wpisać w body zdarzenie onKeyPress i wtedy wszystko gra, ale nie chce w kodzie HTML JavaScript-u...

Prosze o wyjaśnienie wszstkich przypadków umieszczania kodu W OSOBNYM PLIKU *.JS (GDYŻ NIE CHCE W NAJMNIEJSZYM STOPNIU MIESZAĆ JS-a Z HTMLem). W pliku HTML chcę się ograniczyć tylko do załączenia pliku *.js w znacznikach <script></script>.

Z góry dziękuje za pomoc!
antek1004
Tworzysz plik *.js zapisujesz do niego wszystkie funkcje i zmienne co miałeś pomiędzy <script></SCRIPT>

Potem tylko w pliku HTML dajesz pomiędzy znacznikami HEAD coś takiego:

<script type="text/javascript" src="nazwa_pliku.js"></script>
ikssde
Dodanie pliku *.js z funkcjami, czy co by tam nie było to jedno. Bo teraz jeśli chcesz z nich skorzystać to musisz je wywołać, czyli w tym przypadku dodać do body zdarzenie onKeyPress które wykona funkcję z dołączonego pliku. Innego sposobu raczej nie ma.

Reasumując w pliku np. "funkcje.js" dodajesz sobie Twoją funkcję :

function test()
{
costam robi ...
}

Potem w pliku *.html dodajesz ją sobie :

<script type="text/javascript" src="funkcje.js"></script>

A później przy zdarzeniu odwołujesz się do funkcji :

<body onKeyPress="test();">

To wszystko smile.gif O to chodziło ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.