Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript] jaki klawisz był wciśnięty wtrakcie zdarzenia onclick
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
barthpl
Witam, mam taki problem na który nie mogę znaleźć (przynajmniej jak na chwilę obecną), a mianowicie. W jaki sposób odróżnić czy przy kliknięciu myszki (zdarzenie onclick) wciśnięty by jakiś klawisz (konkretnie ctrl)?

fragment kodu HTML:
Kod
<div id="id123">zawartość div'a</div>
<script type="text/javascript"><!--
    $('id123').onclick = function( event ) {
        if( /* jaki warunek na event aby wykryć, że */ )
            alert( 'kliknięcie nastąpiło przy wciśniętym klawiszu CTRL' );
    }
--></script>
sowiq
Kod
if(event.keyCode==17)alert('ctrl key pressed')

http://bytes.com/forum/thread90321.html
barthpl
niestety to nie działa (przynajmniej na moim kompie, FF3, IE7, Chrome) w zdarzeniu onclick... FF mówi na event.keyCode undefined a pozostałe przeglądarki zawsze 0 niezależnie od tego czy i jak klawisz jest wciśnięty

edit --> o udało mi się znaleźć w linkowanym artykule winksmiley.jpg
sowiq
A przeczytałeś chociaż jednego posta z forum, do którego podlinkowałem? Pewnie nie.

Podpowiedź:
  1. <div onclick="if(event.ctrlKey){alert('Kliknięcie z przytrzymanym Ctrl'); return false}" style="background-color: #f00; width: 100px; height: 100px;">&nbsp;</div>

Sprawdziłem na FF 3.01, IE 6, IE 7, Opera 9.50 i Safari 3.1 na Windows XP i było OK, więc nie mów, że nie działa.

Pozdro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.