Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PostgreSQL - zabezpieczenia
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
northwest
Witam serdecznie,
Mam bazę danych którą muszę maksymalnie zabezpieczyć.
Baza (najnowszy PostgreSQL) postawiona jest na Windows 2008 WE, system ma zainstalowany firewall, antywirus, posiada także "filtrowanie" ustawione na routerze...

Narazie zabezpieczam bazę danych poprzez filtrowanie użytkowników w pliku pg_hba.conf:

host baza ca@35gr 0.0.0.0/0 md5
host baza W9e4ds 127.0.0.1/32 md5
....

Chciałbym jeszcze dodać poszczególnym użytkownikom uprawnienia do poszczególnych tabel w bazie (np. SELECT,UPDATE itp)... Wie ktoś może jak to zrobić??

Czy konfiguracja pg_hba i tych uprawnień wystarczy do zabezpieczenia bazy??

Łukasz
SongoQ
pg_hba wystarczy do bazy. Do tabel zastosuj GRANT http://www.postgresql.org/docs/8.1/static/sql-grant.html
northwest
GRANT SELECT | INSERT | UPDATE ON tabelka TO użytkownik - tak to się zapisuje??
dr_bonzo
Nie, "|" to alternatywa.

Uzyj pgAdmina III, lub innego graficznego narzedzia, bedzie prosciej.
northwest
to może spróbuję poprzez pgAdmin...smile.gif
wpisałem sobie wszystkie loginy i hasła do zakładki "Zarejestrowane role" (grupy ról mam 0) i gdzie teraz ustawić te uprawnienia??
SongoQ
@dr_bonzo Nie ucz takiego podejscia - consola i SQL z palca smile.gif

@northwest Wlasciwosci tabeli i tam ustalasz uprawnienia
northwest
oki,poradziłem sobie smile.gif) dzięki za pomoc:)

ps. jak wykonujecie backupy PostgreSQL?? Jakoś z automatu??
SongoQ
Tak na serwerze z crona odpalam, dane sie zrzucaka, pakuja i wtedy zostaje gdzies na innym dysku lup przez scp leci na inny serwer. Kwestaia jak kto woli. Backup reczny tez robie z lini polecen.
northwest
ręczny to wiem...smile.gif tylko jak w windowsie zrobić automatyczny backup...questionmark.gif
SongoQ
Jest cos takeigo jak harmonogram zadan.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.