tiko35
18.09.2008, 18:46:50
witam mam na localhoscie zainstalowanego krasnala i baze mysql,
chce się połączyć z bazą
daje: mysql -h localhost -u Admin -p;
i wyskakuje mi: NO connection. Trying to reconnect...
ERROR 2005: Unknow MYSQL Server Host.
NIe bardzo to rozumiem,
mało tego w pliku my.ini mam ustawione: user=Admin password= //puste
a wyczytałem ze w krasnalu do logowania do bazy mysql uzywa sie loginu root hasła krasnal, wiec pytanie jak mam sie połaczyć?
najlepsze jest to ze jak restartuje krasnala
i daje show databases; to pokazuje mi dwie bazy danych: krasnal i mysql
czy to znaczy ze jest jakies autologowanie?
jareeny
18.09.2008, 19:44:37
Cytat
a wyczytałem ze w krasnalu do logowania do bazy mysql uzywa sie loginu root hasła krasnal, wiec pytanie jak mam sie połaczyć?
Tu chodzi o łączenie się z bazą w PHP.
A robi się to poprzez funkcje
mysql_connect();W Twoim przypadku byloby:
<?php
?>
tiko35
18.09.2008, 20:02:07
tak rozumiem, ale ja chce korzystać z mysql monitora
i połączyć sie z bazą, a z tego co widzę po włączeniu mysql monitora pojawia się komunikat:
"welcome to the mysql monitor... You mysql connection id is 3 to server version"
więc to chyba świadczy ze polecenia "mysql -u user -p" już nie musze uzywac bo juz jestem połączony tak?
gdy daje "show databases;" widze dwie dostępne bazy danych mysql i krasnal. Jednak gdy próbuje dać use mysql;
to wyświetla się ze nie mam uprawnien ("ERROR 1044: Access denied for user [email=""]'@localhost'[/email] to database 'mysql'
i nic robic nie mogę:( jak wobec tego sprawdzić jako jaki uzytkownik jestem zalogowany? i jak przełączyc sie na konto roota, tak abym mógł wkoncu wykonywac jakiekolwiek polecenia w mysql monitor.
phpion
18.09.2008, 20:05:03
Cytat(tiko35 @ 18.09.2008, 20:02:07 )

jak wobec tego sprawdzić jako jaki uzytkownik jestem zalogowany?
SELECT USER();
Cytat(tiko35 @ 18.09.2008, 20:02:07 )

jak przełączyc sie na konto roota, tak abym mógł wkoncu wykonywac jakiekolwiek polecenia w mysql monitor.
Tak jak próbowałeś:
Kod
mysql -u root -p
po czym zostaniesz poproszony o podanie hasła (wpisujesz "krasnal"). Powinno się udać.
tiko35
18.09.2008, 20:31:17
próbowalem własnie tą komendą:
mysql -u root -p krasnal;
i wciąż pojawia się błąd składni:ERROR 1064: Something is wrong in your syntax obok: 'mysql -u root -p krasnal;' w lini 1
próbowałem tez samą komendę
mysql -u root
i cały czas pojawia się ten błąd;/
phpion
18.09.2008, 21:06:21
Hmmm, mam dziwne wrażenie, że próbujesz wykonać to polecenie będąc już zalogowanym w konsoli MySQL. Musisz to polecenie (mysql -u...) wykonać nie będąc w MySQL. Uruchom sobie konsolę (Start -> Uruchom, wpisujesz "cmd" + naciskasz [ENTER]) i tam wpisz to polecenie. Jeśli otrzymasz błąd "Nieznane polecenie mysql" to musisz podać pełną ścieżkę do programu lub przejść do katalogu zawierającego mysql.exe (nie wiem jaka lokalizacja jest w krasnalu, ale u mnie jest to C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.0\bin\mysql.exe).
Hpsi
18.09.2008, 21:12:12
ogolnie powiem ci tak, z krasnalem cieżko w tej chiwli, zainstaluj sobie webserv
http://www.webserv.pl i bedziesz miał wiele problemów z głowy
zarówno jak mozesz wgrywac wszyskie potrzebne blibloteki do phpa za pomocą kliknięcia myszki, jak to iż jest owiele lepiej przyszykowany do użytkowników niz stary krasnal
tiko35
18.09.2008, 21:57:15
phpion i hpsi+ rzeczywiscie macie racje.
phpion zrobiłem tak jak mówiłes i wszystko działa jak należy. Chciałem korzystać z monitora mysql dostępnego z krasnalem ale coś on nie działa tak jak powinien.
Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.