akurczyk
21.09.2008, 10:05:55
Mam neostrade (livebox) 1mb i kompa 900mhz.
Chcę zrobić własny serwer pod moją stronę.
Czy to dobry pomysł

?
Jeśli tak to jak skonfigurować liveboxa i serwer?
largo3
21.09.2008, 10:23:04
Jeszcze kilka miesięcy temu sam tak miałem... Zależy jaka to ma być strona, ilu odwiedzin się spodziewasz, bo łącze to słabe. Zwłaszcza, że w Twoim przypadku będzie się liczył upload a nie download. Nie pamiętam jak to wyglądało w Neo 1 Mb/s ale up był w okolicach 128 Kb/s.
Co do serwera to IMO jakiś GNU/Linux lub *BSD. U mnie działało to na Slackware, ale może być Ci ciężko to skonfigurować na Slackware jeśli nie używałeś wcześniej systemów uniksowych.
Czy to dobry pomysł? Jeśli chcesz używać tego serwerka aby się nauczyć czegoś to tak, to dobry pomysł. Jeśli natomiast zależy Ci tylko na utrzymaniu swojej strony to wysiłek włożony w konfigurację serwera, zwiększone rachunki za prąd (jakieś 10 -15 zł miesięcznie) to przy tak słabym łączu (sam mam Neo 1 Mb/s) nie ma z tego wielu korzyści. Do tego dochodzi fakt, że to 10 - 15 zł miesięcznie to ponad 120 zł rocznie - akurat na jakiś bardziej profesjonalny hosting.
No to się rozpisałem... Nawet jeśli nie zdecydujesz się utrzymywać serwera to warto spróbować zainstalować system i skonfigurować go. Wiele się nauczysz.
Powodzenia.
Shili
21.09.2008, 11:33:31
Dokładnie - do nauki idealny na sam początek, oczywiście nie przy jakiejś poważnej stronie, zwłaszcza jeśli zadajesz pytanie "jak skonfigurować". Konfiguracja i bezpieczeństwo serwerów to dość szerokie zagadnienie i całkiem sporo nauki, żeby toto chodziło w miarę bezpiecznie.
Debian jest dość prostym systemem, dużo da się tam "wyklikać", dość często stosuje się go jako oprogramowanie serwerowe. RedHat bodajże jest wybierany częściej. Możesz oczywiście zainwestować w Windows Server, ale jakoś nie mam do niego przekonania, zwłaszcza że inne rozwiązania są darmowe

Swoją drogą przy neostradzie to jeszcze sprawa stałego ip bodajże. Musisz je sobie w jakiś sensowny sposób przerobić na stałe
largo3
21.09.2008, 11:39:13
Cytat("Shili")
Musisz je sobie w jakiś sensowny sposób przerobić na stałe
Neostrada nie oferuje stałego IP. Chyba, że masz na myśli jakąś domenke podpiętą pod DDNS (Dynamic DNS)...
Shili
21.09.2008, 11:51:41
Jak najbardziej miałam coś takiego na myśli. Bardzo możliwe, że źle to ujęłam. Szczególnie myślałam o no-ip.com dokładnie
akurczyk
21.09.2008, 11:56:45
załatwiłem sobie sponsoring stronki ale i tak skonfiguruje serwer bo to mnie zainteresowało.
jak złoże kompa to spróbuje skonfigurować slack.
mogę liczyć na twoją pomoc largo3?
largo3
21.09.2008, 12:46:49
@akurczyk: czemu nie... ;-)
Od razu polacam Ci
http://forum.slackware.pl/ Znajdziesz tam pomoc wielu zaawansowanych użytkowników i niejednego zawodowego admina. :-)
suchy1
21.09.2008, 16:29:29
postawienie serwera na takim laczu to chyba żart, kiedy chcialem i postawiłem serwer www na komputerze, 2 Ghz, 1GB ramu i linux Fedora. Oczywiscie lacze 3Mbit upload i tyle samo download. Musze powiedziec ze muli strasznie. Odradzam taki pomysl i sugeruje kupno serwera www za okolo 80 zł za rok.
largo3
21.09.2008, 17:28:31
@suchy1: to już przerobiliśmy... ;-)
Na chwilę obecną akurczyk ma zamiar postawić ten serwer w celach edukacyjnych. A przynajmniej tak mi się wydaje.
akurczyk
21.09.2008, 19:14:22
i dobrze ci się wydaje nie chce wychodzić poza sieć domową
suchy1
22.09.2008, 08:28:47
to po co taki serwer ?, jezeli strona bedzie o sieci internetowej lub strona domowa to ogladalonosc bedzie tylko w pierwszy dzien. W kazdy nastepny coraz mniej. Serwer musi chodzi 24h bo jakis kumpel bedzie chcial wejsc o 1:00 w nocy i jak komp bedize wylaczony to juz drugi raz nie wejdzie. W sumie tak mysle, skoro serwer na strone w sieci to po co temat na forum ?

stawiamy serwer Apache i tyle nie wiem co tutaj doradzac..
Shili
22.09.2008, 11:29:28
Cytat
to po co taki serwer ?
W celach edukacyjnych.
W końcu nawet najbardziej wybitny administrator zapewne od razu nie skonfigurował sobie serwera (zwłaszcza linuksa, z którym mało miał do tej pory do czynienia) tak, żeby to było szybkie, dobre i optymalne. A na czymś trzeba ćwiczyć

Cytat
stawiamy serwer Apache i tyle nie wiem co tutaj doradzac..
Dobrze powiedziane - nie wiesz

Jeśli kiedyś Cię to kiedyś zainteresuje zapoznaj się z bezpieczeństwem serwerów.
suchy1
22.09.2008, 13:34:47
@Shili
nie mam pytan, a czy mowimy o bezpieczenstwie czy o postawieniu serwera na neo ? Czlowieku mam wlasna siec od 8 lat na linuxie. Jak czegos nie wiem to forum + google. Ale pytanie brzmialo o serwer na neo+ strona domowa. To napisalem ze to bez sensu bo lacze slabe itp. jak ktos chce sie uczyc Mysql, to powinien wedlug Ciebie zakladac na forum post pt. jakie lacze do nauki mysql ?
Shili
22.09.2008, 13:48:20
@up
Nie wiem co masz. Stwierdziłeś, że na własny serwer wystarczy apache, co jest wielką bzdurą, bo apache przy braku wiedzy (na przykład na temat bezpieczeństwa) to najprawdopodobniej serwer-porażka. Nie wiem czy to był skrót myślowy i nie wiem jakie możesz mieć doświadczenie - nie znam Cię. Co najwyżej wnioskuję z tego co piszesz.
A gdybyś temat przeczytał od początku (nie po łebkach) wiedziałbyś, że pierwotnie serwer nie miał być postawiony w celach edukacyjnych dlatego autor napisał ten temat.
Ogólnie jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć, to jak najbardziej moim zdaniem ma prawo pisać na forum, bo po to ono istnieje. Bez względu, czy uczy się dla własnej satysfakcji, czy z przymusu, bez względu na to, czy aktualnie w branży pracuje, czy dopiero zaczyna stawiać pierwsze kroki.
Skie
22.09.2008, 17:51:05
Osobiście jestem początkujący jeśli chodzi o utrzymanie własnego serwera ale z tego co liczyłem, to wyszło mi, że w ten sposób będzie taniej. Dotychczas korzystałem z wielu serwerów, które cieszyły się ogromną popularnością i wieloma pozytywnymi komentarzami (oczywiście mówię tutaj o porządnych serwerach, a NIE coś w stylu home.pl - bo to syf - bądźmy szczerzy). Każdy administrator takiego serwera po pewnym czasie wyrzucał mnie, twierdząc że mam taką liczbę odwiedzin, że potrzebuję serwera fizycznego, a nie wirtulnego. Potrząc na ceny wynajmu takich serwerów ostro się przestraszyłem - pomyślałem - skoro taniej mi wyjdzie własny serwer to może warto spróbować. Póki co nie narzekam. Komp działa już w sumie rok jako serwer 24 godziny na dobę i póki co jedynym problemem z jakim się spotkałem to to, że kilka dni temu padł zasilacz i przez jeden dzień strona "padła". Choć teoretycznie powinienem mieć zapasowy by naprawić taką usterkę w 15 min. Największy problem jeśli chodzi o serwer stanowi internet moim zdaniem - obecnie poszukuje jakiegoś dobrego neta, bo sam używam TP 1 Mb/s i to trochę wolno idzie (256 KB/s uploadu), a z TP nie ma szans się dogadać na internet "serwerowy" - próbowałem to mnie olali, choć słyszałem że uruchomili niedawno taką usługę o uploadzie 1 Mb/s - zatrważające to nie jest, ale jak na TP całkiem nieźle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.