Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Sprawdzanie nastepnego ID
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam,
Mam pytanie... czy jest możliwość sprawdzenia jakie będzie ID przed dodaniem rekordu??
Wiem że można sprawdzić po przez SELECT i następnie posortować wyniki odwrotnie ale jeśli ktoś usunie rekord to źle mi to pokaże...

Pozdrawiam i proszę o pomoc
mike
Można wykonać zapytanie:
  1. SELECT LAST_INSERT_ID()
i do otrzymanje wartości dodać 1.
phpion
Cytat(mike @ 22.09.2008, 10:45:50 ) *
Można wykonać zapytanie:

...tudzież z poziomu PHP funkcją mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Gość
Cytat(mike @ 22.09.2008, 09:45:50 ) *
Można wykonać zapytanie:

A jak to wyświetlić??
wookieb
Cytat(Gość @ 22.09.2008, 11:05:54 ) *
A jak to wyświetlić??

Głupie pytanie = głupia odpowiedź = phpem = poczytaj trochę manual = zobacz co to jest print_r = zobacz co w manualu pisze o "as" = nie zadawaj takich głupich pytan.
mike
Cytat(Gość @ 22.09.2008, 11:05:54 ) *
A jak to wyświetlić??
Tak jak wyniki każdego innego zapytania.
mysql_query() + mysql_fetch_array() + echo

~wookieb nie ma głupich pytań. Tutaj możesz mówić co najwyżej o zbyt pochopnie zadanym pytaniu.
Gość
Mam to tak:
  1. <?php
  2. $zapytanie = "SELECT LAST_INSERT_ID() FROM `cos`";
  3. $idzapytanie = mysql_query($zapytanie);
  4. $wiersz = mysql_fetch_array($idzapytanie);
  5. ?>

O mam błąd... Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in....
mike
Ech, no ale wypadałoby jeszcze połączyć się z bazą, nie? mysql_connect() + mysql_select_db()
Poczytaj sobie mauala bo widzę, że nie masz żadnych podstaw do zdobycia wiedzy w tym temacie. Forum to nie kursy internetowe. Takie rzeczy powinieneś potrafić sam znaleźć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.