Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tablice wielowymiarowe - usuwanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
prz3kus
Mam mały problem pisze sobie małego cmsa i nie mogę sobie poradzić z taką sytuacją:
  1. <?php
  2. $tab = array([0]->array('1','2','3','itd.'), [1]->array('1','2','3','itd.'),[2]->array('1','2','3','itd.'),...);
  3. ?>

i chcę usunąć jedą z tablic wielowymiarowych np. [1]->array('1','2','3','itd.') jednak tak aby indeks się przelitwerował czyli nie było w nim dziór po usunięciu

robiłem funkcją array_splice jednak wtedy usuwała mi sie zawartość tablicy głównej a podrzędne się nie usuwały
  1. <?php
  2. $i = 1;
  3. array_splice($tab, $i, 1);
  4. ?>

robiąc funkcją unset kasowała się tablica jednak się nie przeliterowała (czy podrzędne sie kasowały nawet nie sprawdzałem bo odrazu ją odrzuciłem)
  1. <?php
  2. unset($kom[$i]);
  3. ?>

Wiem że moja wiedza nie powala więc licze na waszą pomoc i mam andzieje, że bardzo nie zamotałem smile.gif
wookieb
Kod
unset($tab[5]);
$tab=array_merge($tab);
prz3kus
moja wina troche zle to napisałem dokłądnie tak to wygląda

1. <?php
  2. $tab = array([0]->array('1','2','3','itd.'), [1]->array('1','2','3','itd.'),[2]->array('1','2','3','itd.'),...), array([1]->array('1','2','3','itd.'), [1]->array('1','2','3','itd.'),[2]->array('1','2','3','itd.'),...),array([2]->array('1','2','3','itd.'), [1]->array('1','2','3','itd.'),[2]->array('1','2','3','itd.'),...);
  3. ?>

i chcę usunąć np, array([0]->array('1','2','3','itd.'), [1]->array('1','2','3','itd.'),[2]->array('1','2','3','itd.'),...), przykład mam newsa i komentarze na wielowymiarowej tablicy usuwam newsa a komentarze mi się nie usuwają, jak usunąć całość, już sobie zrobiłem edycje usuwanie komentarzy, edycje newsa ale niemoge go usunąć razem z komentarzami

To co napisales faktycznie likwiduje dziury w indeksach ale nie pomaga mi rozwiązać problemu jak usunąć tą tablice w tablicy :/
wookieb
... Jezeli komentarze trzymasz w bazy to usun je zapytaniem.

A jezeli upwierasz sie przy tabliach to podaj przyklad tablicy wynikowej..\
Czyli taka jaka chcesz otrzymac po operacji.
prz3kus
Robie na plikach bo postawiłem sobie wyzwanie tongue.gif

I sorki za kłopot jestem skonczonym idiotą zapomniałem że mam rozdzielone na 2 pliki

wookieb dzięki za pomoc jedną funkcje z array pozanałem więcej dzięki tobie :]
wookieb
Cytat(prz3kus @ 23.09.2008, 11:38:19 ) *
Robie na plikach bo postawiłem sobie wyzwanie tongue.gif

I sorki za kłopot jestem skonczonym idiotą zapomniałem że mam rozdzielone na 2 pliki

wookieb dzięki za pomoc jedną funkcje z array pozanałem więcej dzięki tobie :]

Cytat(wookieb @ 23.09.2008, 11:29:49 ) *
A jezeli upierasz sie przy tablicach to podaj przyklad tablicy wynikowej..
Czyli taka jaka chcesz otrzymac po operacji.

Nie odpowiedziałes na prośbę.
prz3kus
Zabardzo nie co pokazywać bo obecnie wygląda to tak

1. <?php
  2. $newsy = array(news1,news2,news3...); tablica z serializowana do pliku
  3. $komentarze = array([id_newsa]->array('tablica komentarzy','kom2',...),[id_newsa]->array('tablica komentarzy','kom2',...),...)
  4. ?>

i potem to łącze razem więc nie ma co wyswietlac zbytnio smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.