Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bot+animacja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gorys7
witam 

mama problem odnosnie :

stworzylem bota ktory odpowiada na pytania do tego chce dolaczyc animacje 3d ktora wykonalem w 3ds. . i teraz mama problem jak polaczyc wszystko w jedna calosc. (projekt ma przypominac  program SNIKERS)

ze w czasnie nacisniecia klawisza enter odpala sie postac machajaca ustami oraz pojawia sie odpowiedz na zadane pytanie. .

czy ktos ma jakies sugestie jak to zrobic ;/

dziekuje za pomoc
elmozaur
To chyba nie jest trudne.

Wyrenderowana animacje przekonwertuj do formatu FLV. Nastepnie formularz odpowiedzi z polami dynamic zrob we fleszu. WAction Script ustaw wysylanie metoda post i dopisz do tego plik php ktory dane odbierze z posta i je wysle lub zapisze w bazie.

troche z tym roboty ale to jest do zrobienia
gorys7
A CO Z ANIMACJA POSTACI BOTA questionmark.gif a i odpoweidzi zapisane mam w pliku .txt 
sowiq
Moim zdaniem bardziej do animacji na stronę nadaje się Flash, ale nie wiem czy masz możliwość wyexportowania Twojego dzieła do Flasha.

Pytania <-> odpowiedzi możesz równie dobrze wysyłać Ajax'em. Po odebraniu odpowiedzi robisz ładną animację literka po literce, ale wcześniej włączasz animację Flasha. Jak to zrobić masz wyjaśnione tutaj - http://www.flashzone.pl/item/477/Komunikac...w-przegladarce/

A nawet jeśli Twoja animacja będzie plikiem flv, to i tak używa się Flasha jako odtwarzacza, więc rozwiązanie to samo.
nexis
Cytat(elmozaur @ 24.09.2008, 14:43:14 ) *
animacje przekonwertuj do formatu FLV

Cytat(sowiq @ 25.09.2008, 22:17:24 ) *
Moim zdaniem bardziej do animacji na stronę nadaje się Flash
...
A nawet jeśli Twoja animacja będzie plikiem flv, to i tak używa się Flasha

Bo FLV to nic innego jak Flash i został stworzony przez tę samą firmę, więc nie wiem czemu sugerujesz użycie flash zamiast FLV. Poza tym flash to głównie animacje wektorowe, więc animacja 3D twarzy raczej taką nie jest.
Lethys
Mozesz animacje przekonwertorowac na gifa i odpalac ja przy nacisnieciu submit.
sowiq
Cytat(nexis @ 25.09.2008, 22:34:23 ) *
Bo FLV to nic innego jak Flash i został stworzony przez tę samą firmę, więc nie wiem czemu sugerujesz użycie flash zamiast FLV. Poza tym flash to głównie animacje wektorowe, więc animacja 3D twarzy raczej taką nie jest.

Pisząc Flash miałem na myśli stricte Flash, czyli animacje utworzone na obiektach wektorowych. Wbrew pozorom twarz też można zrobić bardzo ładnie wykorzystując grafikę wektorową.
A FLV to nic innego jak format kompresji filmu. Nie ma sensu porównywać wagi pliku .swf i .flv, a jest to bardzo ważny argument jeżeli rozmawiamy o stronach WWW.

Do tego wideo zapisane do flv ma jakąś określoną długość, powiedzmy 3 sek. Skąd wiesz, że 'robocik' będzie gadał akurat 3, a nie 5 sekund? Musisz to sprawdzać na bieżąco i ładować przed wyświetleniem odpowiedzi klipy o odpowiedniej długości, przez co wydłuża Ci się czas oczekiwania na odpowiedź.

Nie wiem jak wygląda ta animacja 3D stworzona przez autora, więc trudno mi powiedzieć, czy nie dałoby się tego zrobić we flashu. Ale oryginalny Snickers właśnie tak jest zrobiony ( http://www.snikers.pl/modules.php?name=rozmowa ) [jeśli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi]
elmozaur
Cytat(Lethys @ 25.09.2008, 22:37:29 ) *
Mozesz animacje przekonwertorowac na gifa i odpalac ja przy nacisnieciu submit.

To chyba najgorsze rozwiazanie ;-) Jakosc AnimGif jest tragiczna i wielkosc pliku jest strasznie duza.

Zrob bota we fleszu:
importujesz plik txt (lub XML) z odpowiedziami.
rozne warianty wypowiedzi zapisujesz do flv.
wszystkie te komponenty robisz jako embend i action scriptem odtwarzasz odpowiednia mimike.
Calosc zapisujesz jako 1 swf i odpalasz onload twojej strony.
gorys7
dziekuje  za zainteresowanie sie tematem ! 

po duo : zrobienie animacji OD NOWA we flash'u nie bardzo mi sie widzi,  poniewaz pare tygodni pracy nad projektem postaci robionej w 3ds poszlo by sie .... 

samo pisanie kodu w php rowniez troszke trwalo wiec .. 

nadal jestem w DUZEJ kropce ;/
Babcia@Stefa
Może jakaś aplikacja flashowa potrafi odczytać Twój projekt w 3ds?
Nie wiem jaki jest sens modelowania 3D dla stron internetowych winksmiley.jpg - to bardzie do gier się przydaje..

Spróbuj gifami i javascriptem.
Poszukaj "key events javascript" w Google winksmiley.jpg

Pozdrawiam, WebNuLL
gorys7
animacje 3d a raczej .avi  wyrenderowalem do gif'a czy jest teraz mozliwosc aby animacje ta odpalic po nacisnieciu przycisku questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.