Po większej aktualizacji jednej z moich stron, napisanych w cakephp 1.1.8 (OIDP) zepsuło mi się kodowanie na GŁÓWNEJ STRONIE.
Przykład:
http://www.pokacycki.eu/
Komentarze oraz skrót z aktualności (po prawej) na stronie głównej są krzakowate, a gdy przejdziemy do całego niusa poprzez linka "więcej" kodowanie jest ok.
Wiem, że miałem kiedyś podobny problem ze zwykłą stroną - wtedy powodem było zapisanie plików .php podstron używając ANSII. Gdy zmieniłem na UTF-8 wszystko zaczęło banglać. Tutaj zrobiłem podobny manewr, z tym, że przejrzałem pliki głównie wchodzące w skład generowanej strony głównej - fakt kilka było zapisanych jako ANSII, ale zmieniłem to i dalej nic.
Nie da się ich wszystkich przejrzeć i zbadać czy wszystkie są w UTF-8, no chyba że ktoś zna jakiś trick z wyszukiwaniem.
edit:
Powiem więcej tytuł "aktualności" jest OK, a treść w skrócie na stronie głównej jest już krzakowata.
Plik odpowiedzialny za ten element właśnie ponownie zapisałem w UTF-8 i nic to nie dało.
Oba pola w bazie są kodowane w latin1_general_ci, jednak zmiana na utf-8 nic nie daje - firebug pokazał mi, że problem jest po stronie wygenerowanej strony w przeglądarce nie w php czy bazie.
TERAZ JUŻ NIC NIE KUMAM :/
edit:
Najbardziej prawdopodobnym problemem psucia się kodowania znaków w części strony była ich edycja i zapis z editplusa. Gdy wszystkie edytowane pliki otworzyłem i zapisałem ponownie bez modyfikacji w eclipse, pliki zostały naprawione i strona wygenerowała się bez problemów.