Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Auto dump następnie wgranie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spec8320
Chodzi mi ogólnie o system do dema pewnego CMS'a. Mówiąc bardziej szczegółowo chciałbym otrzymać skrypt który by robił tak:

- usuwał zawartość bazy xxx
- wgrywał co 24 godziny zrzut zapisany w postaci pliku xxx.sql który znajdowałby się w /home/.../public_html/xxx.sql

Mam dostęp do crontaba jednak sam jestem w nim że tak powiem ciemny więc i skrypt do crontaba będzie potrzebny

Piszę ten post nie po to by uzyskać odp w stylu użyj tej i tej funkcji smile.gif próbowałem to napisać jednak jeszcze się doszkalam w php+mysql a to przerosło moje możliwości smile.gif Z góry dziękuje wszystkim za pomoc
f1xer
Niewiele ma to wspólnego z programowaniem obiektowym nie uważasz?? podaj więcej szczegółów masz dostęp do basha?? czy musi być w php? w plik cron a crontab w linuxie to dwie różne rzeczy.
Albitos
Cytat
Piszę ten post nie po to by uzyskać odp w stylu użyj tej i tej funkcji.

To po co? W takim razie chyba chciałbyś zlecić komuś taki skrypt... Chyba że znajdzie ktoś z dobrym sercem i wolnym czasem. Tylko wtedy i tak temat jest w złym dziale.
webdice
Co to ma do programowania obiektowego? Patrz na przyszłość gdzie piszesz posty.

Przenoszę na Przedszkole.
spec8320
ok przepraszam za pomyłkę. Tak to nie jest crontab a cron. Do basha dostępu nie mam, dostęp mam przez cpanel do cron'a.

może jednak ktoś pomoże ?
oscar17
Powinno wystarczyć jak dasz w cronie zadanie które będzie odpalało się co 24h (w cpanelu pewnie jest jakiś kreator, nigdy nie używałem) który uruchomi coś takiego:
Kod
'mysql -h[host] -u[user_bazy] -p[haslo_do_bazy] [baza_danych] < [sciezka_do_pliku_sql]

czyli np.:
Kod
'mysql -hlocalhost -ulogin -phaslo moja_baza < /home/costam/public_html/xxx.sql

przy czym w pliku xxx.sql dodajesz linie które usuną każdą tabelę lub ją przeczyszczą przed wrzucaniem demo wartości.
Czy o takie coś chodzi?
spec8320
Ok i ostatnia prośba to samo tylko to plików czyli kopiuje folder z xxx/xxx do xxx/xxx przedtem usuwając poprzedni
oscar17
http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/dirman.html
Po prostu odpalasz cronem prosty skrypt shellowy (lub ew. może być skrypt php z użyciem shell_exec()) w którym będą wykonywać się poszczególne komendy - usuwanie, a potem kopiowanie odpowiednich plików....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.