Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z przekazaniem zmiennej GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Doody
Witam.
Podczas pisania strony do obsługi mojej bazy pojawił mi się z pozoru banalny problem ale jakoś nie mogę wpaść na to jak go rozwiązać.

Poniżej przedstawiam kody 2 plików php w pierwszym zostaje nadana wartość zmiennej $wlr_Nr_um którą po kliknięciu na link chciałbym przekazać metodą get do pliku 2 i powiedzmy, że na początek wyświetlić. niestety nic się nie wyświetla sad.gif

1.php

Kod
$wlr_Nr_um="przykład";
print( "<tr><td align=center> $wlr_Data_um </td><td align=center> $wlr_Imie $wlr_Nazwisko </td><td align=center><a HREF=umowa.php?um=$wlr_Nr_um> $wlr_Nr_um </a></td><td align=center> $wlr_Taryfa </td></tr>");

2.php
Kod
$wlr_Nr_um = $_get["um"];
print("$wlr_Nr_um");

Z góry dziękuje za pomoc.
blooregard
  1. <?php
  2. <a href='umowa.php?um=".$wlr_Nr_um." '>
  3. ?>
- zwróć uwagę na " i ' w adresie  w atrybucie href znacznika <a>

Całość:

1. <?php
  2. print( "<tr><td align='center'> $wlr_Data_um </td><td align='center'> $wlr_Imie $wlr_Nazwisko </td><td align='center'>
  3.  
  4. <a href='umowa.php?um=".$wlr_Nr_um."'> $wlr_Nr_um </a></td><td align='center'> $wlr_Taryfa </td></tr>");
  5. ?>

Jesli mogę jeszcze coś Ci zasugerowac:

- znaczniki pisz małymi literami

- wartości atrybutów znaczników zamykamy w "".

- zamiast align=center stosuj css: <td style="text-align:center;">
batman
@blooregard
Kod
Jesli mogę jeszcze coś Ci zasugerowac:
popraw bbcode.
Doody
blooregard

Niestety mimo poprawek jakie zasugerowałeś oraz tego, że w adresie parametr "um" jest przekazywany, dajej po wyświetleniu 2.php - nic. sad.gif
tomm
zmień $_get na $_GET
rozumiem że ten drugi plik nie nazywa się 2.php jak napisałeś poniżej tylko umowa.php
Doody
Wialkie dzięki biggrin.gif

Mała rzecz a cieszy smile.gif
blooregard
Fakt, nie zwróciłem na to uwagi, skupiłem się na 1. pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.