Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawelt21
Witam

Mam swego rodzaju prośbę. Otóż przerobiłem na własne potrzeby skrypt, który znalazłem na sieci. Wygląda on następująco:

Kod
<code style="white-space: nowrap;"><?php
    /*********************************************
    * plik formularz.php
    *********************************************/

$pole1 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole1'])));
    $pole2 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole2'])));
    $pole3 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole3'])));
    $pole4 = str_replace("\n", "", str_replace("`", "'", trim($_POST['pole4'])));

if(empty($pole1) and empty($pole2) and empty($pole3) and empty($pole4)) {

// prosty formularz zawierający 4 pola
    echo '<form action="" method="post">
    Imię i Nazwisko<input type="text" name="pole1" style="width: 200px;" />

Nr. tel.<input type="text" name="pole2" style="width: 200px;" />

Wydział<input type="text" name="pole3" style="width: 200px;" />

Adres<input type="text" name="pole4" style="width: 200px;" />

<input type="submit" value="Zapisz" />
    </form>';
    }
    else {

// dane pochodzące z formularza
        $dane = $pole1."`".$pole2."`".$pole3."`".$pole4."\n";
        // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku
        $file = "baza.txt";
        // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania
        $fp = fopen($file, "a");
        // blokada pliku do zapisu
        flock($fp, 2);
        // zapisanie danych do pliku
        fwrite($fp, $dane);
        // odblokowanie pliku
        flock($fp, 3);
        // zamknięcie pliku
        fclose($fp);

echo "Dane zostały zapisane!
  ";
        echo "<a href=\"podglad.php\">Zobacz wpisane dane</a>";
    }

?>

Jak widać przy pomocy formularza zapisuję dane do pliku baza.txt. Teraz potrzebuję wyszukiwarkę, która będzie przeszukiwała ten plik tekstowy i wyświetlała interesujące dane. Wyszukiwarka miałaby zawierać jedno pole do wpisywania kryterium i przycisk Szukaj. Wyświetlane powinny być dane z wszystkich czterech kolumn, wielkość liter dla wyszukiwarki nie powinna mieć znaczenia. proszę o pomoc, gdyż szukałem skryptu na sieci, przerabiałęm różne jednak bez skutku nic nie udało mi się zrobić.

Pozdrawiam
Maxik
Najlepiej gdyby zrobić proste indeksowanie wyników, np. podzielić to na pliki gdzie imie zaczyna się na a, r lub o(każda litera odzielny plik), to samo z nazwiskiem, numerem(cyferki), wydziałem i adresem. Parę plików by było ale przeszukiwanie byłoby ułatwione, sprawdzasz tylko co user wpisał(jaka litera lub cyfra na początku) i już, prosta pętla i masz wyniki.
pawelt21
Człowieku po co sobie utrudniać życie. Na pewno jest prostszy sposób na to. Może ktoś wie co zrobić smile.gif
Maxik
Utrudniać? Ja tu piszę o ułatwieniu. Pętla która ma przerobić 1/40 rekordów będzie szybsza niż taka która ma przerobić całość, prawda? Tu masz ciekawy link: http://www.puszkinsite.rpg.pl/puszbaza/baza.php
ayeo
Witaj na forum! Jesteś nowy więc to tylko takie przypomnienie... W dziale Przedszkole obowiązują tagi w tytule postu. Proszę zapoznać się z regulaminem i poprawić tytuł. Następnym razem temat zamknę do czasu otrzymania poprawionego tytułu.

Pozdrawiam!
tomm
odczytaj plik za pomocą file(), zwróci ci tablicę w której każdy index to kolejny klient
później możesz sprawdzić za pomocą
if(strpos($tablica[$i], $poszukiwany_ciag) !== FALSE)
echo 'Szukany klient znajduje się w tablicy pod indeksem '.$i;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.