Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie przesylanie zmiennych POST - tworzony ajaxowo select
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
haryb
Dzisiaj natknąłem się na pewien problem, dziwne zachowanie aplikacji z wykorzystaniem ajaxa.
Niestety nie mam kodu by wam przedsatwić ale postaram się opisać co sie dzieje i może ktoś z Was sie spotkał z takim zachowaniem i poradzi co może być przyczyną. Sama klasa ajaxa której uzywałem jest napewno w porządku, nawet dla pewności wykorzystałem inna , taka ktora na 1000% działa na róznych innych aplikacjach, jednak efekt był taki sam.

Na stronie mam formularz, w nim jedno pole select z wojewódzctwami, po wybraniu wojewódzctwa jakiegoś tworzy mi się pod nim select z miastamio należącymi do tego wojewódzctwa. Jest to generowane poprzez klase ajaxa i podmieniane w odpowiednim divie poprzez innerHTML.
Wszystko tworzy sie ok, podgladajać w firefoxbug widze ze po wybraniu jednego selecta tworzy mi sie odpowiedni div w ktorym jest cala struktura nowego selecta z miastami, select ma wszystkie wartosci i parametry jak nazwa, a opcje maja postac <option value=xxx>yyyy</option> wszystie znaczniki sa pozamykane i wyświetlane ok . Jednak po wysłaniu formularza np. postem nie przesyła tej zmiennej z drugiego selecta, nie ma żadej zmiennej w tablicy $_POST odpowiadającej nazwie drugiego selecta. Nie mam pojecia o co chodzi poniewaz tak jak pisalem wczesniej cały kod tworzy sie ok tylko nie przesyła tej zmiennej. Na róznych klasach ajaxa probowalem i zawsze jest to samo wiec samo tworzenie jest ok w czyms innym musi być problem.

Spotkaliście sie może z czymś takim? Może coś podpowiedzie gdzie szukać przyczyny?

pozdro
haryb
nevt
pytanie podstawowe, czy ten div, do którego wstawiasz innerHTML z drugim selectem na 100% zawiera się między znacznikami <form> formularza który później wysyłasz?
box3r
Też kiedyś miałem taki problem - (przynajmniej przypomina takowy) . Wszystko rozwiązało się przy znalezieniu niedopatrzenia chyba tak jak pisał nevt jakiś form niedomknięty albo składowe formularza nie miały nadane "name"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.