Jestem na etapie budowania wyszukiwarki z bazy MYSQL, odnośnie nazwy którą wprowadzi użytkownik.
No i kurka wodna, zagrepsowałem się, bo daje w selecta zmienną pobraną, oczywiście wyczyszczoną z wszystkiego co niebezpieczne, no i jest problem.
User może wpisać jakiś wyraz z polskim znakiem żźćąę a np osoba która dodawała wpis nie dodałą polskiego znaku i zastapila go zcaea

No i teraz w takim wypadku wyszukiwarka nie zadziałą....
Nie ma jakiegoś pomysłu, wiem że można by usunąć polskie znaki w ogóle przy dodawaniu do bazy SQL (przez pierwszego usera, ale wyjdzie to dosyć nie poważnie).
Więc co tu zrobić żeby jakoś nie wiem coś tak pokombinować żeby wyszukało jak facet wpisze żmija to zwrócilo żmija oraz zmija ( bez ż i z ż ).
Wiecie na wypadek gdyby dodawający użytkownik nie napisał z jakiegoś powodu poprawnie... sami wiecie że to się zdaża... jeden ma linuxa, jeden ma unixa, inny ma windows, jeden pracuje na tekstowej przegladarce, inny w konsoli, inny na telefonie... trzeba pomyśleć o nich... i nie odcinać im dostępu do danych...
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to walcie, jestem otwarty, siedzę i po prostu zróbmy to dzisiaj

Do it, today