Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] formularze w 1.1
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
zimi
pojawił się u mnie problem z metodami formularza updateObject i isValid, czego za bardzo nie rozumiem, może powiem jak do tego doszło:
na początku stworzyłem moduł "test" jakiejś aplikacji i projektu
zrobiłem niezbyt skomplikowaną schemę:
Kod
propel:
  test:
    id:
    text: varchar(20)

z linii poleceń poszło:
Kod
symfony propel:build-all
symfony propel:build-forms

wrzuciłem do bazy jeden wiersz przez phpmyadmin w polu text miał "asdf"
do tego tak wygląda actions.class.php w module:
  1. <?php
  2. class testActions extends sfActions
  3. {
  4. /**
  5.   * Executes index action
  6.   *
  7.   * @param sfRequest $request A request object
  8.   */
  9.  public function executeIndex($request)
  10.  {
  11.    $a = TestPeer::retrieveByPK(1);
  12.    $this->form = new TestForm($a);
  13.    if($request->isMethod('post'))
  14.    {
  15.      $this->form->updateObject();
  16.    }
  17.  }
  18.  
  19. }
  20. ?>

a w szablonie jest najprostsze wyświetlenie formularza wzięte żywcem z manuala...
Kod
<form action="<?php echo url_for('test/index') ?>" method="post">
  <table>
    <?php echo $form ?>
    <tr>
      <td colspan="2">
        <input type="submit" />
      </td>
    </tr>
  </table>
</form>

okazuję się że po otworzeniu strony /frontend_dev.php/test i przyciśnięciu przycisku Wyślij otrzymujemy błąd
o nijakiej treści "[sfValidatorErrorSchema]" oprócz tego symfony nie wypluło nic wiecej prócz ścieżek
nie bardzo wiem na czym polega błąd

ciekawa rzecz również ujawnia się gdy zamiast całego if-a wstawimy var_dump($this->form->isValid());
okazuję się że na ekranie dostajemy false... mimo że wpis jest całkiem poprawny więc formularz stworzony na podstawie wpisu też powinien

czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć na czym polega problem?
-=Peter=-
  1. <?php
  2. $this->form->bind($data);
  3. ?>

A czym chcesz zupdejtować ten obiekt, jeśli nie podajesz odpowiednich danych do formularza?

Pozatym chyba nie rozumiesz zabardzo tych formularzy, to powinno wyglądać mniej więcej tak:

1. <?php
  2. class testActions extends sfActions
  3. {
  4. /**
  5.  * Executes index action
  6.  *
  7.  * @param sfRequest $request A request object
  8.  */
  9. public function executeIndex($request)
  10. {
  11.   $a = TestPeer::retrieveByPK(1);
  12.   $this->form = new TestForm($a);
  13.  
  14.   if($request->isMethod('post'))
  15.   {
  16.     $this->form->bind($request->getParameter('test'));
  17.     if($this->form->isValid()){
  18.       $this->form->save();
  19.     }else{
  20.       //obsługa błędu validacji
  21.     }
  22.   }
  23. }
  24.  
  25. }
  26. ?>
zimi
no chyba rzeczywiście nie rozumiem
Cytat
A czym chcesz zupdejtować ten obiekt, jeśli nie podajesz odpowiednich danych do formularza?

Nie rozumiem co masz na myśli?

wiem że można zbindować ale wydaje mi się że metoda updateObject po coś jest... i służy ona do odseparowania się od dbania o to skąd formularz ma brać dane którym ma zostać update'owany
formularz z propel:build-forms sam generuję nazwy pól i jest świadomy odtwarzania zależności formularz <-> model
stąd wydaje mi się iż nowe formularze będą bardziej naciskać na updateObject tylko nie bardzo rozumiem czemu to nie działa
zauważyłem że kluczem jest właściwość isBound, gdyż metoda isValid klasy sfForm opiera się na niej bezpośrednio wpływając na to czy wyjątek o którym wspomniałem zostanie wypluty czy nie przez symfony
  1. <?php
  2. public function isValid()
  3.  {
  4.    if (!$this->isBound)
  5.    {
  6.      return false;
  7.    }
  8.  
  9.    return 0 == count($this->errorSchema);
  10.  }
  11. ?>

tylko zupełnie nie rozumiem znaczenia tej właściwości

PS. ten post jest moimi przypuszczeniami smile.gif
kwiateusz
patrzac na kod tutaj http://www.symfony-project.org/blog/2008/0...-story-part-4-5 to bind i isValid jednak jest wymagane smile.gif
zimi
dzięki @kwiateusz widać źle zrozumiałem ideę updateObject, po tym linku chyba mi się trochę poprawiło

ale swoją drogą wydaję mi się że formularze mają możliwości na tyle aby mogły się same sobą zająć...
kwiateusz
imo mogłyby pominac conajwyzej isValid, ale i w takiej formie nie wymagają tez az tak dużo zachodu smile.gif
zimi
tzn. ja myślę raczej o tej linijce:
  1. <?php
  2. $this->form->bind($this->getRequestParameter('product'), $this->getRequest()->getFiles('product'));
  3. ?>

z linka który podałeś, a głównie o to że formularz wie że przesyła wszystko przez 'product' i w sumie wie skąd może go ściągnać
po prostu wydaję mi się, że pisanie formularzowi "przypnij do siebie dane z tablicy 'product' i pliki z tablicy 'product'" jest dziwne skoro on sam to tam zapisał

ale może to po prostu ja jestem dziwny biggrin.gif:P
destroyerr
Formularz nie wie skąd ma wziąć swoje wartości, bo i nigdzie tego nie deklarujesz. Pomyślałeś, że zapytanie może przyjść w inny sposób?

Metoda isValid nie jest wymagana, można jej nie używać.

Nie wiem dlaczego korzystasz z metody updateObject. Powinieneś raczej używać save, ponieważ ta metoda zapisuje obiekt w bazie, a ta z której korzystasz uzupełnia tylko obiekt o podane wartości.

Wyjątek, który dostaje autor wątku jest spowodowane tym, że próbujesz zrobić update wtedy kiedy dane są nie poprawne. To dlatego warto sprawdzić czy formularz się waliduje.

Jeszcz co do tego:
Cytat
z linii poleceń poszło:
Kod
Kod
symfony propel:build-all
symfony propel:build-forms

samo build-all już buduje formularze, no chyba, że wywoła się z opcją skip-forms

Przepraszam, że trochę nie po kolei napisałem, ale to dlatego, że ciężko mi było od czegoś zacząć tongue.gif ale mam nadzieje, że pomogłem.
zimi
Cytat
Formularz nie wie skąd ma wziąć swoje wartości, bo i nigdzie tego nie deklarujesz.

domyślnie mamy format modelu[pole] dostarczony domyślnie i wszystkie pola w formularzu będą mieć nazwy dostarczone przez ten format,
format możesz zmienić na jakikolwiek inny jednak robisz to przez klasę formularza... a zatem jest on świadom zmian jakie sam ma dokonać zatem wie jakie są pola... wie skąd może pobrać to czego potrzebuje...
w skrócie klasa która generuje formularz musi wiedzieć jakie dane dotrą z formularza, inaczej nie mogłaby najzwyczajniej w świecie stworzyć parametrów name pól formularza
tak nakazuje mi sądzić moja logika

Cytat
Pomyślałeś, że zapytanie może przyjść w inny sposób?

Nie, ale nie rozumiem też co masz na myśli

Cytat
Nie wiem dlaczego korzystasz z metody updateObject.

Przez błędnie zrozumianą ideę działania updateObject myślałem że jest to forma bindowania przykryta pewną warstwą abstrakcji która właśnie sama wie skąd ma wziąć dane... To był mój błąd po prostu...

Cytat
Wyjątek, który dostaje autor wątku jest spowodowane tym, że próbujesz zrobić update wtedy kiedy dane są nie poprawne.

napisałem to wcześniej...:
Cytat
zauważyłem że kluczem jest właściwość isBound, gdyż metoda isValid klasy sfForm opiera się na niej bezpośrednio wpływając na to czy wyjątek o którym wspomniałem zostanie wypluty czy nie przez symfony

napisałem również wpis dodany przeze mnie do tabeli jest poprawny, więc formularz tworzony na podstawie wpisu też powinien być poprawny
jednak właściwość isBound formularza przyjmuje wartość false co skutkuje tym że isValid zwraca informacje że formularz jest niepoprawny,
same dane spełniają narzucone validatory
nie rozumiem czym jest isBound i dlaczego przez to formularz jest niepoprawny
destroyerr
bind() => isBound
Formularz nie może być poprawny skoro nie ma żadnych danych.
Piszesz dziwne, wszystko razem i ciężko Cię zrozumieć.

Coś tam pisałeś, pewnie chodzi Ci o metodę:
  1. <?php
  2. $this->widgetSchema->setNameFormat('article[%s]');
  3. ?>

No właśnie, ta informacja jest tylko dla widżetów, aby one same mogły ustalić wartość parametru name dla swojego pola. Ty chciałbyś, aby formularz sam sobie pobierał z requestu te dane. To jest nie możliwe, ponieważ założeniem tego sub-framework'a jest możliwość całkowitego oddzielenia od reszty.
Żądanie może przyjść np. przez xml-rpc więc skąd formularz ma wiedzieć jak odebrać dane?

Uważam, że nie ma sensu dalej nad tym dyskutować. Jeśli uważasz, że developerzy źle zrobili, dopisz sobie swoją klasę formularzam, która będzie sama sobie te dane pobierała.
zimi
ok teraz rozjaśniłeś mi pogląd na sprawę...
nie mówię że źle zaprojektowali tylko że nie rozumiem tu wszystkiego... i jest to wbrew mojej intuicji
rozumiem też na czym polegał błąd
jednym słowem teraz mi pomogłeś..., dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.