Wygląda na to,iż będę tu dosyć często zaglądał.
Tak jak w temacie chodzi mi o schemat klasy i jej działanie.
<?php class userRegist { konstruktor - używam go do przeniesienia połączenia z baza danych funkcja sprawdzająca poprawność email zwraza true funkcja sprawdzająca czy podany email jest w bazie zwraca false jesli adres istnieje funkcja sprawdzająca długość podanego hasła zwraca true jeśli hało ma więcej niż x znaków funkcja sprawdzająca czy hasło i powtórzenie hasła pasują do siebie zwraca true funkcja do sprawdzania tokena przepisanego i wygenerowanego zwraca true } ?>
i teraz tak jezeli email jest prawidłowy przechodzi do sprawdzania w bazie, jeżeli go nie ma w bazie zwraca true, sprawdza hasla zwraca true, sprawdza tokeny i zwraca true w wyniku czego następuje wsadzenie rekordu do bazy i wysłanie emaila pod wskazany adres. i jest ok.
ale chodzi mi o sprawdzanie wartosci (true, false) z funkcji normalnie rozwiazal bym to tak ale chodzi mi o jakieś może lepsze rozwiazanie
<?php //funkcje i cała reszta z kasy if(poprawnyEmail) { if(!emailJestWBazie)// tu akurat oczekuje false { if(dlugoscHaslaJestOdpowiednia) { if(podaneHaslaSaTakieSame) { if(tokenSaTakieSame) { $this->rejejstrracja; } } } } } ?>
mam nadzieję, że jasno to napisze!! Czy można by było to zapisać w jakiś inny sposób niż taki "blok" if?