Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] błąd zapytania?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lilboi
  1. <?php
  2. $jak = rand(1, 10);
  3. $mat = rand(1, 10);
  4. $typ = rand(1, 26);
  5. $attrib = ceil(rand(95,105)/20*$typ*sqrt($mat*$mat*$jak))+$mat+$jak;
  6. doquery("INSERT INTO {{table}} SET primary='$attrib',quality='$jak',material='$mat',kind='$typ',owner='".$userrow["id"]."',secondary='X'" , "equipment");
  7. ?>

daje mi efekt:
Kod
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'primary='1173',quality='9',material='9',kind='9',owner='1',secondary='X'' at line 1

a żeby było śmieszniej
  1. <?php
  2. $jak = rand(1, 10);
  3. $mat = rand(1, 10);
  4. $typ = rand(1, 26);
  5. $attrib = ceil(rand(95,105)/20*$typ*sqrt($mat*$mat*$jak))+$mat+$jak;
  6. doquery("INSERT INTO {{table}} SET quality='$jak',material='$mat',kind='$typ',owner='".$userrow["id"]."',secondary='X'" , "equipment");
  7. ?>

działa (usunąłem tylko primary='$attrib',).

i trzecie podejście:
  1. <?php
  2. $jak = rand(1, 10);
  3. $mat = rand(1, 10);
  4. $typ = rand(1, 26);
  5. $attrib = 1;
  6. doquery("INSERT INTO {{table}} SET primary='$attrib',quality='$jak',material='$mat',kind='$typ',owner='".$userrow["id"]."',secondary='X'" , "equipment");
  7. ?>

też nie przynosi oczekiwanych rezultatów:
Kod
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'primary='1',quality='9',material='10',kind='14',owner='1',secondary='X'' at line 1

I na tym moje pomysły się kończą, można prosić o radę jak naprawić zapytanie? wszystkie kolumny tabeli są UNSIGNED mediumintint(15).
melkorm
daj
  1. `primary`
ponieważ to jest specjalne słowo w MySQL'u - chyba o to tu chodzi winksmiley.jpg

jak coś tu jest ich lista

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/identifiers.html
Gość
Zgadza się, na to bym nie wpadł, dzięki winksmiley.jpg

W sumie... to nawet windows ma swoje foldery typu CON, LPT1, COM1, których nijak się nie utworzy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.