Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powtórna nauka, poduczenie się
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
in5ane
Witam, mam pytanko. Ostatnio przez kilka miesięcy nie miałem styczności z kodowaniem stron i po prostu trochę wywietrzało z głowy. Co prawda, przed tym co wywietrzało, bardzo dużo też nie było. Mam teraz pytanie. Jaki polecacie kurs, coś do wykonania (skrypt, strona), od czego zacząć.., ...? Ostatnio co w ogóle robiłem z php to Smarty (ale i z tego mało kojarzę). Poza tym mam pytanie, czy nie opłaca się już uczyć PHP 6 i czy są już kursy? Czy brać równolegle (z powtórką php i mysql) do tego ajaxa? Proszę o pomoc. Ponieważ chcę wrócić na do tworzenia stron. Zarobiona kasa (z tworzenia stron) skończyła się i trzeba wrócić do zawodu.
Riklaunim
Warto uczyć się programowania z wykorzystaniem jakiegoś frameworka (cakePHP, Symfony, Kohana). Składnię znasz, warto nauczyć się jak ją bardziej konstruktywnie wykorzystywać smile.gif PHP 6 jeszcze nie ma i nawet po wydaniu za szybko nie pojawi się na serwerach. Ajax to tylko dodatek w niektórych elementach stron www i nie należy tego nadużywać.
in5ane
Myślałem, że już są wieści o PHP 6, ale myliłem się. Jak już mówiłem, nie jestem z nowościami na równo. Smarty, można zaliczać pod framework, czy tylko pod system szablonów? I waszym zdaniem wziąć prawy klawisz myszy ---> usuń ---> opróżnij kosz ze Smarty i zacząć czegoś poważniejszego?
mike
Jak Ci wiedza w ciągu miesiąca uleciałą to chyba niewiele jej miałeś.
Poczytaj sobie o podstawach tongue.gif

1. Smarty to nie framework.
2. Narzędzia dobiera się do potrzeb. Generalizowanie typu "wywal Smarty" jest bez sensu;
2. Narzędzia dobiera się do potrzeb. Jak będziesz potrzebował AJAXa to się naucz;
3. Zacznij naukę któregoś z frameworków symfony lub ZendFrameworka (cake unikaj jak ognia);
in5ane
Tzn. ostatnio coś kodowałem jakoś w maju. No to nie miesiąc. Ale co prawda, nie było to jakaś super wiedza.
nexis
Cytat(mike @ 12.10.2008, 21:16:13 ) *
3. Zacznij naukę któregoś z frameworków symfony lub ZendFrameworka (cake unikaj jak ognia);

Czemu?
mike
Cytat(nexis @ 12.10.2008, 22:35:15 ) *
Czemu?
Kolega chce się nauczyć/przypomnieć PHP w wersji jak najbardzie aktualnej. I pomimo tego że na stronie cakePHP jkest napisane:
Cytat
OO - Whether you are a seasoned object-oriented programmer or a beginner, you'll feel comfortable
To trzeba pamiętać, że został on napisaney w PHP4, gdzie OOP kuleje marnie.
Dlaczego więc cakePHP miałby być tu godzien polecenia? Nie uważasz, że to byłoby wręcz głupie.

Poza tym sam framework jest nędzny. No ale to nie wątek o frameworkach i nie idźmy tą drogą. Odpowiedziałem tylko bo zadałeś pytanie.
in5ane
Dziękuję za odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.