Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][AJAX] usuwanie wulgaryzmów podczas pisania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rob3rt0
WITAM,
nie wiem do ktorego to się tyczy i czy akurat do tych języków wiec prosze mnie nie karcić jesli podałem złe tagi smile.gif

Potrzebny mi skrypt ktory bedzie juz podczas gdy uzytkownik pisze post bedzie usuwał to słowo albo malował je na inny kolor.
Myslałem zeby zrobić w ajax wysyłanie po kazdej spacji ostatnie słowo do sprawdzenia czy niema go w jakims pliku a jesli jest to dodanie przed nim i po nim znaczników kolorujących je zeby urzytkownicy wiedzieli ze jak wysla to tych słow nie bedzie ale niewiem jak to zrobic ;/

jesli ktoś miał by jakiś podobny plik albo cos w tym stylu to prosił bym o pomoc.
z góry dzieki smile.gif
wookieb
Co ci po takiej ochronie skoro javascript mozna wylaczyc... bluzgi wyrzuca sie po stronie php.
Da sie cos takiego zrobic. Przy generowainu stronyu wrzucasz sobie liste bluzgow do javascripta i potem na zdarzenie onkeydown dla textarea wywolujwsz funkcje ktora daje replace bluzgów.
melkorm
  1. <script type="text/javascript">
  2. function check(text) {
  3. tablica = new Array();
  4. tablica[0] = new RegExp("aba");
  5. tablica[1] = new RegExp("lol");
  6. tablica[2] = new RegExp("alk");
  7. lenght = 3;
  8. for ( i= 0; i <= lenght; i++){
  9. tmp = text.search(tablica[i]);
  10. //alert(tmp);
  11. if(tmp != -1) {
  12. STmp = text.replace(tablica[i] , "");
  13. document.getElementById('cok').value = STmp;
  14. }
  15. }
  16. }
  17.  
  18. <textarea id="cok" onkeyup="check(this.value)"></textarea>

hmm pewnie mozna prościej ;]

anyway zgadzam się z przedmówcą xP
rob3rt0
dzięki za to smile.gif
a miałbym jeszcze pytanko smile.gif czy zamiast usuwac te wulgaryzmy dało by się zrobić zeby zamieniały sie tylko same te wyrazy na inne kolory ? niewiem czy mozna zrobić tak zeby w textarea jeszcze przed wysłaniem były widoczne inne kolorki.
nie chodzi mi o bbcody bo one sie wyswietlaja w textarea jako kod a mi zalezy zeby juz w texarea były innego koloru. albo czy mozna zmieniać recznie kolor w textarea dla wygranego fragmentu ale zeby było to widoczne od razu a nie po wysłaniu smile.gif

dzieki chlopaki ( i dziewczyny) z góry.
wookieb
Nie da sie bez stworzenia wysywiga.
rob3rt0
chodzi mi o taki efekt jak tu:
http://us.ajax13.com/en/ajaxwrite/

zeby juz podczas pisanie mozna było zmieniać kolor. nie musi się to odbywać automatycznie wystarczy tylko zeby od razu mozna było zobaczyc jak to wyglada smile.gif
melkorm
możesz dodać obok div'a który będzie nab ierząco wyświetlał za każdym poparwieniem jak post będzie wyglądał i tam wrzucać znaczniki span itp dla słów i w kodzie - wtedy odrazu będzieszm iał podgląd post'a . (z kolorami)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.