Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] ZF 1.7 już jest
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
batman
Właśnie zauważyłem, że dostępna jest najnowsza wersja ZF oznaczona numerkiem 1.7.
Niestety nie wiem za bardzo co jest na pokładzie, dopiero przeglądam dokumentację. Z tego co zauważyłem, to dodano klasy do wymiany danych między flashem i PHP - Zend_Amf oraz poprawiono obsługę uploadowania plików - dodatkowe walidatory.
nexis
Coś szybko lecą z numerkami do przodu - ciekawe czy poza zmianą numerków wprowadzono znaczące poprawki i czy 1.7 jest wstecz kompatybilny z 1.6.2.

BTW: Ktoś miał zamiar zainteresować się na poważnie certyfikatem ZF? Póki co można być jeszcze pierwszym w Polsce. winksmiley.jpg
batman
Cytat(nexis @ 14.10.2008, 20:28:00 ) *
Coś szybko lecą z numerkami do przodu

Spodziewałem się, że niedługo wyjdzie nowa wersja, ponieważ Zend podpisał umowę z Adobe. Podobnie było w przypadku Dojo. Jednak nie spodziewałem się, że nastąpi to tak szybko.
nexis
Cytat(batman @ 14.10.2008, 20:30:36 ) *
Zend podpisał umowę z Adobe

Zapowiada się naprawdę dobry framework, który będzie wspierany przez giganty informatyczne. Ciekawe czy pozostanie bezpłatny.
Sabistik
To na razie PR wiec nie ma się co zachwycać. Jeszcze sporo do oficjalnej wersji.
batman
Lista zmian, jakie pojawią się w wersji 1.7.
mike
Cytat(nexis @ 14.10.2008, 20:48:46 ) *
Zapowiada się naprawdę dobry framework, który będzie wspierany przez giganty informatyczne. Ciekawe czy pozostanie bezpłatny.
A niby jaki wpływ na ZendFramework miałoby podpisanie umowy między Zendem a Adobe?
Moim zdaniem żaden.

Przenoszę z Frameworki na Hydepark.
cinekz
Taki, że Zend Framework będzie zawierał komponenty współpracujące z technologiami Adobe.
batman
Cytat(mike @ 15.10.2008, 19:41:21 ) *
A niby jaki wpływ na ZendFramework miałoby podpisanie umowy między Zendem a Adobe?

Taki sam jak podpisanie umowy z firmą odpowiedzialną za Dojo, czyli zintegrowaniem frameworka z zewnętrzną biblioteką.

P.S.
Dlaczego wylądowało to na hydeparku?
mike
Cytat(batman @ 15.10.2008, 20:03:40 ) *
Taki sam jak podpisanie umowy z firmą odpowiedzialną za Dojo, czyli zintegrowaniem frameworka z zewnętrzną biblioteką.
Sensio Labs nie musiało podpisywać żadnej umowy żeby napisać integracje symfony z Dojo tongue.gif
Wydaje mi się, że Adobe nie zamknie się na cały świat PHP integrując tylko z Zendem. Byłoby to bez sensu, bo Zend nie jest w stanie dać nic w zamian.
Poza tym tego typu akcje czasem kończą się różnie. Weźmy na przykład MySQL'a i Sun'a. Miało być niewiadomo co a co się dzieje? MySQL jest bliski końca. Nic się nie dzieje.

Cytat(batman @ 15.10.2008, 20:03:40 ) *
Dlaczego wylądowało to na hydeparku?
Ponieważ działy tematyczne na forum są miejscem dyskusji dotycząccych problemów i zagadnień technicznych. Komentowanie newsa że jest nowy release czegośtam może być na Hydeparku.
batman
Cytat
Sensio Labs nie musiało podpisywać żadnej umowy żeby napisać integracje symfony z Dojo
Prawda, np w wersji 1.7 będzie helper do jQuery.
Sądzę, że taka umowa ma na celu wzmocnienie frameworka na rynku i temu głównie służy, a że info poszło w świat, więc wypada coś napisać.

Cytat
Ponieważ działy tematyczne na forum są miejscem dyskusji dotycząccych problemów i zagadnień technicznych. Komentowanie newsa że jest nowy release czegośtam może być na Hydeparku.

Masz rację. Nie było pytania.

Mały OT.
Polska gola! winksmiley.jpg
chlebik
Cytat(nexis @ 14.10.2008, 20:28:00 ) *
BTW: Ktoś miał zamiar zainteresować się na poważnie certyfikatem ZF? Póki co można być jeszcze pierwszym w Polsce. winksmiley.jpg

Przyznam szczerze, ze po pracy w 3 miejscach gdzie sie tegoz FW uzywalo i w kazdym uzywalo sie go inaczej troche trudno byloby mi w pelni uznac, ze osoba, ktora ma takowy certyfikat jest dobra w ZF. Choc poczekam, zobaczymy...
mike
Bo to nie jest framework!

10 osób, które piszą w ZF oddzielnie posadzone do jednego projektu nie dogadają się w ogóle przez tydzień.
10 osób, które piszą w dowolnym frameworku mogą dogadać się po godzinie.
AxZx
otóż to, bardzo dobry argument mikesmile.gif
empathon
Cytat(chlebik @ 16.10.2008, 11:18:23 ) *
Przyznam szczerze, ze po pracy w 3 miejscach gdzie sie tegoz FW uzywalo i w kazdym uzywalo sie go inaczej troche trudno byloby mi w pelni uznac, ze osoba, ktora ma takowy certyfikat jest dobra w ZF. Choc poczekam, zobaczymy...

Tzn. ? Gdzieś parzyliście za jego pomocą kawę? ZF ma to do siebie na jego bazie buduje się dopiero platformę - stąd każda konkretna implementacja może być (nieco/zupełnie/troche) inna (i dlatego według mnie bardziej pasuje nazwa 'platform' jak w Symfony). Mylisz pojęcia i utożsamiasz framework z poskładaną już w całość aplikacją.
batman
Cytat
według mnie bardziej pasuje nazwa 'platform'

Niestety nazwa Zend Platform jest już zajęta winksmiley.jpg

Moim zdaniem luźna struktura ZF stanowi o jego sile. Nie ma ściśle określonych reguł, których trzeba się trzymać podczas tworzenia aplikacji, przez co różne aplikacje wyglądają tak jak powinny wyglądać, a nie jak sztuczne twory wymyślone przez grupkę programistów, bo tak im pasuje.
Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku platformy .NET (gwoli ścisłości - nie porównuję ZF do .NET). Oba rozwiązania oferują liczne komponenty, których można używać w dowolny sposób, w zależności od potrzeb.
empathon
Cytat(batman @ 16.10.2008, 12:17:48 ) *
Niestety nazwa Zend Platform jest już zajęta winksmiley.jpg

Tak wiem o tym.

Cytat(batman @ 16.10.2008, 12:17:48 ) *
Moim zdaniem luźna struktura ZF stanowi o jego sile. Nie ma ściśle określonych reguł, których trzeba się trzymać podczas tworzenia aplikacji, przez co różne aplikacje wyglądają tak jak powinny wyglądać, a nie jak sztuczne twory wymyślone przez grupkę programistów, bo tak im pasuje.
Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku platformy .NET (gwoli ścisłości - nie porównuję ZF do .NET). Oba rozwiązania oferują liczne komponenty, których można używać w dowolny sposób, w zależności od potrzeb.

Nie róbmy z tego tematu kolejnej dyskusji o wyższości jednego rozwiązania nad innym winksmiley.jpg
BTW porównanie ZF do .NET jest szalenie karkołomne tongue.gif
chlebik
Cytat(empathon @ 16.10.2008, 11:34:24 ) *
Tzn. ? Gdzieś parzyliście za jego pomocą kawę? ZF ma to do siebie na jego bazie buduje się dopiero platformę - stąd każda konkretna implementacja może być (nieco/zupełnie/troche) inna (i dlatego według mnie bardziej pasuje nazwa 'platform' jak w Symfony). Mylisz pojęcia i utożsamiasz framework z poskładaną już w całość aplikacją.

Alez doskonale o tym wiem, nazwy framework uzywam glownie dlatego, iz jest to jakos tak 'zrosniete' z produktem. No ale do rzeczy. Nie zamierzam dyskutowac na ile produkt oferowany przez Zenda jest frameworkiem/platforma/zbiorem klas. Rzecz w tym, iz potencjalna certyfikacja w tej dziedzinie ogranicza sie sila rzeczy do znajomosci poszczegolnych komponentow ZF, a nie do efektywnego tworzenia aplikacji w jakis z gory okreslony sposob. I zgodze sie z Mike, ze wlasnie mozna miec 3 koderow z certyfikatem znajomosci ZF, a i tak nie beda sie oni mogli w ogole dogadac.
nexis
Cytat(mike @ 16.10.2008, 11:28:14 ) *
Bo to nie jest framework!

10 osób, które piszą w ZF oddzielnie posadzone do jednego projektu nie dogadają się w ogóle przez tydzień.
10 osób, które piszą w dowolnym frameworku mogą dogadać się po godzinie.

Możesz to poprzeć jakimś rozsądnym argumentem? Bo nie tylku irytują, ale wk*** mnie bezsensowne słowa rzucone na wiatr, byle były krytyką czegoś, o czym tak naprawdę ktoś nie ma pojęcia.

Ściśle analizując twoją wypowiedź ZF klasyfikuje się również do dowolnego framework, więc przeczysz sam sobie.

Cytat(chlebik @ 16.10.2008, 14:52:28 ) *
Rzecz w tym, iz potencjalna certyfikacja w tej dziedzinie ogranicza sie sila rzeczy do znajomosci poszczegolnych komponentow ZF, a nie do efektywnego tworzenia aplikacji w jakis z gory okreslony sposob.

Dlatego to jest certyfikat ZF, czyli traktujący o znajomości produktu, a nie "certyfikat efektywnego tworzenia aplikacji w jakis z gory okreslony sposob".

Powoli zaczynam mieć wrażenie, że chcecie powiedzieć iż posiadanie takiego certyfikatu to wada, a nie zaleta. Rozumiem, że dobry programista (który musi się pierw jakoś wykazać swoim talentem) nie musi posiadać żadnego certyfikatu. Idąc dalej nie musi nawet skończyć renomowanej uczelni, a nawet nierenomowanej. Idąc jeszcze dalej mógłby skończyć ścieżkę edukacji mając 18 lat, ale czemu w takim razie większość z was tak nie postąpiła?
mike
Cytat(nexis @ 25.10.2008, 00:07:49 ) *
Możesz to poprzeć jakimś rozsądnym argumentem? Bo nie tylku irytują, ale wk*** mnie bezsensowne słowa rzucone na wiatr, byle były krytyką czegoś, o czym tak naprawdę ktoś nie ma pojęcia.
Doświadczenie kochaniutki, doświadczenie jest moim argumentem.
Nie myśl sobie, że piszę takie rzeczy nie programując nigdy w ZF i nie znając go. W firmie, w której pracuję, obowiązujące są dwa rowzwiązania ZF i symfony, więc dodatkowo popieram swoje zdanie obserwacjmi.
Poza tym tak uważa każdy z programistów w mojej pracy. Nawet (i może czasem przede wszystkim) Ci, którzy wolą ZF.

Pomijając sympatie i preferencje na niektóre rzeczy trzeba spojrzeć z chłodną oceną i nadal uważam (i nie tylko ja), że ZF jest narzędziem, które nie od razu ułatwia prace w grupie. Panuje tam zbytnia samowolka.

Aaaa i jeszcze bezpośrednio odpowiadając. Pytasz o bezpośredni argument.
Proszę bardzo:

Na forum (tym i wielu zagranicznych) wiele razy czytałem posty w stylu "czy taka struktura folderów w ZF może być.?" To pokazuje, że każdy może mieć inaczej. To jest plus i minus. Elastyczność jest dobra. Ale do pewnego stopnia.
I jak to widzisz? Przychodzi do siebie pięciu programistów specjalizujących się w jednym frameworku i mają problem z poukładaniem sobie folderów?

P.S
Wulgaryzmy na forum są zakazane. Jeśli nie potrafisz się wysłowić bez nich to nie pisz w ogóle.
batman
Skoro już wszystko zostało wyjaśnione, proszę nie dyskutować o rzeczach, które nie mają nic wspólnego z tematem. Jest od tego inny temat i tam można się spierać.
Ja osobiście wolę ZF właśnie dlatego, że jest w nim taka dowolność. Ale jak to się mówi, jedni lubią fiołki, a inni jak im stopy śmierdzą.

Każdy kolejny post, który nie będzie na temat zostanie usunięty, a jego autor nagrodzony warnem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.