Witam,
na swoich stronach do tworzenia przyjaznych URL'i wykorzystuję klasę: "NiceUrlsRouter" opisaną chociażby
na tej stronie. Zawsze trzymałem sobie podstrony w oddzielnym katalogu i mogłem bez problemu uzyskać url'e typu:
- domena.pl/strona1.html
- domena.pl/strona2.html
- itd...
Jestem w trakcie projektowania CMS'a i tutaj w przypadku gdy treści podstron będą pobierane z bazy danych to dla każdego modułu (strony statyczne, galerie, aktualności, download....) muszę stworzyć odpowiednio podstrony np: sites.php , gallery.php, news.php, download.php... dzięki którym będę mógł wyświetlić treści podstron, kategorie i zawartości kategorii z bazy danych. W takim przypadku moje url'e będą odpowiednio przybierały postać:
- domena.pl/sites/strona1.html
- domena.pl/sites/strona2.html
- domena.pl/sites/stronax.html
- domena.pl/gallery/galeria1/
- domena.pl/gallery/galeria2/
- domena.pl/gallery/galeriax/
- domena.pl/news/kat1/news1.html
- domena.pl/news/kat2/news2.html
- domena.pl/news/kat2/newsx.html
.....
Moje pytanie jest następujące: w jaki sposób mógłbym pozbyć się z url'a odpowiednio: sites, gallery, news.. aby uzyskać np: dla strony statycznej wczytywanej z bazy danych url postaci:
Wiem, że jest możliwe takie rozwiązanie, tylko nie wiem jakie podejście trzeba zastosować aby uzyskać taki efekt, generalnie na podstawie urla rozpoznaję czy mam wczytać stronę statyczną (sites) czy aktualność (news) czy np galerię (gallery) gdyby z url'a zniknęły te parametry to nie bardzo wiem na jakiej podstawie wyświetlać (rozpoznać) co ma być aktualnie wczytane z bazy danych, czy strona statyczna, czy aktualność czy coś innego....
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam...