Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie zapytanie i czy tak można ??
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
primo
Witam,

złożony problem:

po wykonaniu zapytania:
[php:1:4b2b36d704]<?php
$sql = 'SELECT *
FROM filmy
ORDER BY id ' . $sort . '
LIMIT ' . $from . ', ' . $_ARTICLES['max_articles'];
?>[/php:1:4b2b36d704]

otrzymuję jakieś tam wyniki, które następnie są wyświetlane w tabeli na stronie. Teraz chciałbym, aby kolejne zapytanie z tych wyników już powstałych ograniczało je o kolejny warunek np. gatunek Próbowałem do tego istnijącego już zapytania dopisać AND WHERE gatunek = '".$gatunek."'" Ale ciągle zwraca mi błędy. Jest jakieś zapytanie albo możliwość połączenia tych zapytań questionmark.gif

pozdrawiam
stoprocent
mam pytanko a poco to and przed where questionmark.gif
wsytarczy jak dasz samo where.
primo
[php:1:829e63a583]<?php
$sql = 'SELECT *
FROM filmy
ORDER BY id ' . $sort . '
LIMIT ' . $from . ', ' . $_ARTICLES['max_articles'] WHERE gatunek = '".$gatunek."'";
?>[/php:1:829e63a583]
non toper błąd
spenalzo
Nie dziwie sie że błąd smile.gif
[php:1:0bdf812f7c]<?php
$sql = "SELECT *
FROM filmy WHERE gatunek = '".$gatunek."'
ORDER BY id " . $sort . "
LIMIT " . $from .", " . $_ARTICLES['max_articles'] ;
?>[/php:1:0bdf812f7c]

http://www.mysql.com/doc/en/ -- poczytaj o kolejności smile.gif

Poza tym, jak używasz apostrofów to używaj ich do konca, a nie wstawiaj nagle cudzysłowy winksmiley.jpg
primo
to co podałeś działa i chwała Ci za to, ale zaczęła mi się sypać pozostała część kodu, ale z tym sobie poradzę, najgorzej mi zawsze idzie z tymi nieszczęsnymi zapytaniami winksmiley.jpg

pozdrawiam
primo
no aby sobie życie utrudnić to jeszcze chciałbym zmodyfikować owe zapytanie o coś takiego:
mam w bazie 2 takie pola: nosnik_vhs i nisnik_dvd - wpisy w tych polach są tylko takie: tak lub nie; teraz aby tylko zwracalo wynik z wpisem "tak" obecnie wyświetla wszystko
spenalzo
Cytat
no aby sobie życie utrudnić to jeszcze chciałbym zmodyfikować owe zapytanie o coś takiego:
mam w bazie 2 takie pola: nosnik_vhs i nisnik_dvd - wpisy w tych polach są tylko takie: tak lub nie; teraz aby tylko zwracalo wynik z wpisem "tak" obecnie wyświetla wszystko

Logicznie patrząc na to co napisaleś to zaszłaby sprzeczność - nie może być równocześnie "tak" i "tak" smile.gif

[php:1:314e62fecf]<?php
$sql = "SELECT *
FROM filmy WHERE gatunek = '".$gatunek."' AND nosnik_vhs='tak'
?>[/php:1:314e62fecf]
lub
[php:1:314e62fecf]<?php
$sql = "SELECT *
FROM filmy WHERE gatunek = '".$gatunek."' AND nosnik_dvd='tak'
?>[/php:1:314e62fecf]
primo
nie tak: przykładowo klikam przycisk Filmy dvd i tam w tej kategorii mają się wyświetlić tylko filmy które mają wpis w tabeli w komórce nosnik_dvd "tak" a jak jest nie to po prostu nie wyświetla tego
spenalzo
No właśnie tak masz.
Podepnij to pod warunek w php i już smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.