Koduje prosty system uwierzytelnianiania zorientowanym rolowo i napotkalem na pewien problem, mianowicie mam trzy kolumny w tabeli z chronionymi obszarami strony:
group | user_allow | user_deny
Potem w kazdym z powyzszych pol (poza grupa oczywiscie) mam id uzytkownikow odzielonych pipami

6|19|24
W sekcji admin podczas wyswietlania listy obszarow, chcialbym zamienic id na nazwe uzytkownika, moje obecne rozwiazanie polega na wczytaniu do tablicy calej zawartosci tabeli users i uzycie echo $users[$user_id], jednak to sprawdza sie jedynie w przypadku malej liczby uzytkownikow, co jesli bedzie ich kilka tysiecy? Jedyne co mi przychodzi do glowy to zablokowac mozliwosc nadawania specjalnych praw dostepu uzytkownikom najnizszego poziomu, tych ktorych bedzie znakomita wiekszosc, dzieki czemu tablica wykorzystana do zamiany id na nazwe uzytkownika bedzie relatywnie mala. Czy istnieje jakies inne rozwiazanie, najlepiej na poziomie sql?
Zanim zostane zbesztany, ten system napisalem na potrzeby aplikacji intranetowej, gdzie liczba uzytkownikow obecnie wynosi prawie 60 osob. System sprawuje sie calkiem niezle i chcialbym go rozwinac do poziomu gdzie moglby obsluzyc bez zadnych restrykcji tysiace uzytkownikow, kiedy to bedzie zrobione opublikuje to jako open source, jest to modul do frameworka Codeigniter.
Dzieki za wszelkie sugestie, pozdro.