Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porady dla webmasterów dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i googlebot
Forum PHP.pl > Forum > PHP
akurczyk
Aktualny adres: http://porady.iswift.eu/
Czyta porady mogę jedynie zalogowani użytkownicy.
Jak zrobić aby Google mogło indeksować porady jak zalogowany użytkownik.
Proszę o pomoc
Kamson
Możesz analizować _SERVER['HTTP_USER_AGENT'] pod kątem frazy 'Googlebot'
  1. <?php
  2. // jesli TRUE to wpuszczasz tak jak by użytkownik był zalogowany
  3. strstr($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], 'Googlebot')
  4. ?>

nie jest to jakoś wyjątkowo bezpieczne, można jeszcze sprawdzać hosty lub adresy IP
akurczyk
a jeśli będą inne wyszukiwarki to co będzie pisać?
jak zrobić aby wyszukiwarka indeksowała na bierząco wszystkie podstrony tak jak na tym forum?
pyro
sprawdzanie useragenta nie jest zbyt bezpieczne bo kazda przegladarka se go moze zmienic, jednak jesli ma to byc ogolnodostepna witryna z poradami to ewentualnie na takie niebezpieczenstwo se mozna pozwolic...
akurczyk
Dostęp do porad jest i będzie darmowy jednak wymaga zalogowania.
Można jakoś sprawdzić czy to bot wyszukiwarki (tzn. razem dla Google MSN Yahoo...)?
Riklaunim
Po co wymagać logowania? Dla statystyk, emaili? Dostępność na pewno na tym nie zyska winksmiley.jpg Można sprawdzić. Yahoo przedstawia się jako Slurp, choć Yahoo czy MSN i tak sobie można odpuścić bo w Polsce ruchu z nich realnego nie wyciśniesz. (do tego uwzględniając amatorską stronę tworzoną przez amatora)
pyro
mozesz sprawdzac IP i jesli to IP bota ot przeszukac, a jakie boty mają IP szukaj w google, jednak moim zdaniem w tym przypadku logowanie jest bezcelowe
akurczyk
chyba wywalę to logowanie:)
macie jeszcze jakieś inne dobre rady i polony??
pyro
skoro wywalisz to logowanie to jakich ty porad szukasz :|
akurczyk
nie wiem jakieś dobre rady
już wywaliłem
pyro
jest jedna: nie zadawaj takich dziwnych pytan ;P
pinochet
Odpowiedź brzmi Goolgle dla webmasterów - teraz nie wiem dokladnie gdzie ale pamiętam ze byla opcja - tworzysz specjalne konto dla google bota
jesli nie znajdziesz - napisz ja poszukam ;-)
jesli bedziesz po UserAgencie sprawdzac mozesz do sandboxa trafic ;p Bo google wchodzi tez z UA mozilli biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.