axwell
26.10.2008, 09:34:22
Chciałbym się zapytać jaki stosunek ma google do znaczników IFRAME. Czy indeksuje je jako oddzielne strony nawet? Jeżeli umieszczę na stronie w ramce znacznik meta "no index" to czy coś to pomoże? No i najważniejsze jeżeli mam stronę index.php i na niej wstawioną IFRAME z zaartością to czy google uzna ją za całość?
bigZbig
26.10.2008, 10:02:32
Google podąża za linkami zawartymi w atrybucie src iframe, a co za tym idzie indeksuje wyświetlane tam strony. Nie traktuje jednak zawartości iframe jako części strony w której iframe jest zawarty tylko jako zupełnie osobną stronę.
Są tego następujące konsekwencje - jeżeli strona wyświetlana w iframe ma ustawiony znacznik meta "no index" - to google to respektuje w identyczny sposób jakby taki znacznik był ustawiony na stronie wyświetlanej bezpośrednio.
Druga sprawa. Jeżeli strona w iframe pochodzi np. z innego serwisu to zaindeksowana przez google treść pójdzie na konto tamtego serwisu a ni naszego tzn. że google wskaże linki bezpośrednio do tamtego dokumentu a nie do naszego dokumentu, który zawiera iframa.
axwell
26.10.2008, 10:14:21
Czyli muszę z tego zrezygnować... a czy istnieje może jakieś alternatywe rozwiązanie?? Include odpada bo na swojej stronie wyświetlam skrypt download, który znajduje się w całkiem innym katalogu.
Przykład:
Używając IFRAME na stronie download.php miałem wstawiony cały skrypt, bez konieczności przeładowywania strony
Używając include dla każdego zapytania muszę stworzyć oddzielną stronę np. dla pokazania kategorii plików download.php?show=kategorie, dla wyświetlenia pliku download.php?show=plikxxx1. Problem polega na tym, że mam tego strasznie dużo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.