Interesuje mnie temat Python a dokładnie tworzenie aplikacji webowej. Niestety nigdy nie pisałem w tym języku.
Dotychczasowo programowałem w PHP z wykorzystaniem Symfony 1.1. Bardzo mi się podoba pisanie programu w tym frameworku. Ale z wydajnością jest trochę kiepsko. Tak więc interesuję się Django, które jest szybsze od symfony (tak myślę z tego co czytałem). Ale mam kilka pytań:
- czy django ma możliwość dodawania pluginow tak jak ma symfony. np. dodać plugin do generowania pdf, rss, cms, galerie itd gotowe już komponenty, które bym mógł dodać do frameworka i juz kozystac z gotowych rozwiązań. Jeśli są to gdzie mogę je znaleźć.
- czy jest możliwość obsługi ajax jak w php za pomocą biblioteki XAJAX, za pomocą której nie muszę pisać ani jednej liniki w JS (http://xajaxproject.org/) albo tak jak ma symfony, które już ma helper, która ułatwia wykorzystanie ajax
- czy faktycznie django jest szybsze od symfony jesli tak to mniej wiecej o ile razy
- co powinienem pierw nauczyć sie. Czy uczyć się Pythona 3000 czy moze poprzedniej wersji. (sprawa z dostępnością z gotowymi pluginami, które są kompatybilne z tą wersją Pythona).
Myślę sobie, że nauczył bym się podstawy Pythona i od razu próbował pisać w Django. - Jest możliwość uruchomienia na desktopie (stacji roboczej) aplikacji napisanej dla www z wykorzystaniem Django. Np. w formie programu instalacyjnego, który zainstaluje tą aplikacje webową bez możliwości podejrzenia w kod programu.