Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czym jest oprogramowanie wysokiej jakości
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tomaszs2
Witajcie,

Chciałbym się dowiedzieć od Was co rozumiecie po tym pojęciem.

Czym jest oprogramowanie wysokiej jakości?
pyro
bezbłędne, schludnie napisane, bez bugów, nie obciazajacy pamieci/procesora itd...
Moli
Cytat
bezbłędne

Niema programów bezbłędnych smile.gif Ale liczy się szybkość wydania łatki po odkryciu błędu smile.gif
pyro
Cytat(Moli @ 29.10.2008, 15:39:44 ) *
Niema programów bezbłędnych smile.gif Ale liczy się szybkość wydania łatki po odkryciu błędu smile.gif

są... niewielkich rozmiarów ale są tongue.gif
poza tym zalozylem ze mowimy o oporogramowaniu 100% jakosci smile.gif
tomaszs2
Widzę, że mało wypowiedzi. Temat za ambitny?
mike
Rzucasz lakoniczny, ogólny slogan i masz nadzieję, że jest ambitny? Raczej płytki.

Oprogramowanie wysokiej jakości to oprogramowanie, które spełnia oczekiwania klienta i zarobiło na siebie. Takie, które jest skalowalne, przenośne i łatwe w utrzymaniu i konserwacji.
Dorzuć sobie jeszcze z 10 przymiotników i będziesz miał definicję tongue.gif
sztosz
Oprogramowanie wysokiej jakości to takie które jak z jakiegoś powodu (nieważne jakiego) zacznie błędnie działać, to zrobi 3 rzeczy:
1. Zanalizuje błąd, zapisze wyniki sprzed błędu i poinformuje użytkownika.
2. Poinformuje administratorów oprogramowania (przeważnie dział IT)
3. Pozwoli niezwłocznie podjąć pracę od momentu sprzed błędu.

Takie błędy oprogramowania jak nieobsłużone wyjątki, memory leak, itp nie mają prawa wystąpić.

Mając takie oprogramowanie mogę komfortowo pracować nawet na Atari smile.gif

No i jeśli jest user friendly to już super winksmiley.jpg

W firmie w której pracuję są dwie takie aplikacje (trudne jak cholera do nauczenia winksmiley.jpg ). Jak kilka dni temu coś pierdyknęło na jednym z dwóch głównych serwerów, to pół polski miało problem z brakiem danych na których setki ludzi nie mogło pracować. Ale jak się zajął tym dział IT (z Wielkiej Brytfanii) to po kilku godzinach wszystko działało jak trzeba. A dane które wprowadzaliśmy w systemie były mimo że wyglądało ta wcześniej jak totalna katastrofa. Problemem okazały się wirusy, no ale tak to jest jak się używa oprogramowania Symanteca do ochrony :/
tomaszs2
sztosz,

Czy mógłbyś napisać więcej na temat tego jakie podejście okazało się słuszne podczas
rozwiązania problemu o którym piszesz? Mam na myśli ogólnie co doprowadziło do tego,
że dział IT z UK doszedł do tego jak rozwiązać problem w oprogramowaniu.
mike
Aplikacja w chwili błędu powinna poinformować o tym twórcę. Najczęściej są to zrzucane do logów błędy, które wystąpiły.
Jak wiesz jakie błędy wystąpiły to wiesz jak je poprawić.
tomaszs2
Moli:
Cytat

Masz rację, to wszystko co piszecie się zgadza. Zastanawia mnie jednak ocena jakości oprogramowania. Jeżeli mówię np.
o filmie że jest wysokiej jakości to mam na myśli grę aktorską, doświadczenie reżysera, talent kompozytora muzyki.
Poza tym jest lista rzeczy, które łatwo odróżniają dobry film od złego. Są to wyznaczniki wedle których film nie może
na raz być dobry i zły. Bo po prostu nie spełnia warunków bycia dobrym. Takim warunkiem są np. dobre dialogi. Film
bez dobrych dialogów jest słaby.

Właśnie o takie podejście do tematu mnie chodzi. Chciałbym usłyszeć więcej na ten temat. Czym jest według Was,
ludzi zajmujących się tworzeniem oprogramowania (w końcu strony php to też oprogramowanie), oprogramowanie
wysokiej jakości. Jak oceniacie projekt pod tym kątem. Na czym polega Wasza ocena i jak ją preprowadzacie?
Cysiaczek
Jak sie ocenia projekt? Nie wiem jak w firmach, ale ja przed rozpoczęciem projektu od początku wiem, jaką jakość będzie miał wykonany przeze mnie projekt. Jest to uzależnione od jedynego czynnika - wynagrodzenia. Jeśli wiem, że na dany komponent będę miał 2 dni zamiast szacowanych 5, to jasne jest, że gdzieś coś muszę pociąć, prawda? Tylko niech mi ktoś nie wymawia, ze to jest złe podejście, bo wiem, ze jest złe, ale w przypadku wielu klientów jedyne możliwe. Zatem oprogramowanie wysokiej jakości to doinwestowane oprogramowanie.
sztosz
@tomaszs2: Ja z IT mam do czynienia tylko hobbystycznie (co prawda to hobby zabiera mi mnóstwo czasu, ale to nie mój zawód winksmiley.jpg ). Ale wiem że nasz sztab IT z GB nie dochodził do tego co było problemem. Oni po dostaniu Service Call sprawdzili jakie są symptomy problemu i zaaplikowali rozwiązanie, ale tak jest zawsze, można to rozpoznać po ich znudzonych głosach winksmiley.jpg Lekarz widząc ranę ciętą nie dochodzi do tego co jest problemem tylko zaczyna leczyć/szyć winksmiley.jpg

Tu akurat chodzi o doświadczenie zespołu IT chyba. Nie wiem jak oni to robią ale to magicy. Co prawda inną aplikację u nas naprawiali 2 dni, ale to akurat nie dość że jakiś zewnętrzne rozwiązanie Citrix'a to jeszcze .NET zaczął sypać wyjątkami. Sprawa zabawna, bo na tych samych komputerach dokładnie identyczne oprogramowanie działało bez zarzutu, a akurat u nas po jakimś czasie od rozpoczęcia pracy się wywalał. Nie wiem co powodowało błąd ani jak go naprawili.

Dla tego moim zdaniem o jakości oprogramowania świadczy to jak szybko po awarii można przystąpić ponownie do pracy bez utraty danych, a o głupich błędach w stylu nieobsłużonych wyjątków nie może być mowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.