Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Step'y dzialan
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcio
Witam mam maly dylemat ktory nie wiem jak rozwiazac.

Miedzy innymi chce zrobic pisanie modulow online problem polega na tym ze zeby zrobic takie cos musialbym miec 4 pola textarea dla:
-Pliku konfiguracyjnego
-Pliku z funkcjami
-Pliku z kodem
-Ewentulanych zapytan sql do tworzenia tabel w bazie

I brzydko by to wygladalo i w ogole tak jakos mi nie pasuje miec 4 pola textarea i kazdy swoje ewentualne bledy wiec chcialbym zrobic za pomoca kilka krokow pierwszy np tworzenie pliku konfiguracyjnego potem pliku z funkcjami etc tylko nie wiem jak zapisywac te kroki czyli co zostalo wpisane w pierwszym kroku w polu dla tworzenia pliku konfiuracyjnego i w krokac dalej zeby na samym koncu byl button ktory bedzie zapisywal wszystkie kroki naraz myslalem nad zapisywaniem danych w polach hidden ale czy nie jest to glupie moze znacie jakies inne rozwiazania

P.S mam nadzieje ze da sie zrozumiec mojego posta
maniekl2
Istnieją różnie możliwości
1. Sesje. Zapisywanie w zmiennej sesyjnej który to już Step.
2. GET przykładowo index.php?step=1
3. Inne nazwy textarea. Przykładowo
  1. <input type="text" name="name1">

A w php switch lub if.

Mam nadzieje że dobrze cie zrozumiałem
marcio
No ok tyle to ja tez wiem biggrin.gif problem polega na tym ze jesli mam na kazym step'ie formularze nie moge im dac method na GET jesli ktos do forma wpisze 2000 znakow jak to bedzie wygladac zapisywanie takiej ilosci znakow do sesji mysle ze bedzie zabojcze dla servera chodzi mi o to ze jesli wpisze do textarea zawartosc pliku konfiguracyjnego o klikne na button DALEJ to dane z 1 step'a maja sie zapisac np do zmiennej a nie odrazy tworzyc plik wszystko ma sie dziac na samym koncu przy ostatnim step'ie.
maniekl2
a jak duże to będą pliki ?

No to możesz zapisywać w bazie, lecz o wiele lepszym rozwiązaniem są sesje ale nie wiem czy to obciąży bardzo serwer więc sie nie kłócę
marcio
Nie chodzi o pliki ma to mniej wiecej wygladac jak instalacja modulow/cms'a etc... czyli jest kilka krokow gdzie w kazdym z nich robi sie dane czynnosci na koniec wszystkich step'ow wszystko sie zapisuje/wykonuje, no chyba ze to tak nie dziala szukam teraz strone testowa php-fusion zeby zobaczyc jak sie nazywa plik ktory odpowiada instalacji modulow zeby zobaczyc jak to tam wyglada ale nie potrafie znalesc sciaglem tez calego fusion'a ale jest tyle plikow ze hoho.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.