Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] strona w stronie, niby ok a nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Darekxp
Witam! mam problem z includowaniem stron. chodzi o wyświetlanie strony w stronie, zawsze używałem poniższej metody ale już mnie nie zadowala bo nowych podstron jest coraz więcej i edycja pliku ze stronami już powoli mnie denerwuje(np strona.pl/site.php?link=register.php) i chcę ułatwić sobię życie.
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if (isset($_GET['link'])) {
  5.  
  6.    switch ($_GET['link']) {
  7.  
  8.    case 'register.php':
  9.  
  10.    include('register.php');
  11.  
  12.    break;
  13.  
  14. //itd...............
  15. default:
  16.  
  17.    echo '';
  18.  
  19.    break;
  20.  
  21.    }
  22.  
  23.  
  24. } else {
  25.  
  26. echo '';
  27.  
  28. }
  29.  
  30. ?>

Nie wiem czemu to nie działa(poniżej). hosting jest na yoyo.pl. jak wpisze np www.strona.pl/cokolwiek to zamiast wyświetlić zawartość pliku error(przepraszamy taka strona nie istnieje) to wywala Błąd 404 Plik lub strona, której poszukujesz nie istnieje. a jak jestem na index.php to wyświetla zawartość głównej strony (pages/glowna). Nie wiem co jest grane że nie przekazuje zmiennych GET bo jak klikne w jakiś link w menu np kontakt to nie wyświetla strony w stronie tylko przenosi mnie na pages/kontakt i wyświetla jedynie samą stronę, czy o czymś zapomniałem? Z góry dzięki za pomoc smile.gif
  1. <?php
  2.    if(isset($_GET['page']))
  3.      if(file_exists("pages/".$_GET['page']))
  4.        include("pages/".$_GET['page']);
  5.      else
  6.        include("pages/error");
  7.    else
  8.      include("pages/glowna");
  9.  ?>
box3r
nie zapomnij o filtrowaniu geta - bo ktos ci zrobi link=index.php winksmiley.jpg

a jakis blad sie pokazuje ?
Darekxp
nie nie ma błędów, więc nawet nie mam punktów zaczepienia żeby ich szukać:D niby jest ok ale nie jest;/
box3r
zrob na czysto bez pobierania paremetrow

include('register.php');

zobacz czy ci sie zaincluduje

albo czy wlasciwie filexists zwraca co ma zwrocic

ps.

i nie rob

include("pages/".$_GET['page']);

gdzie link to : domena.pl/link=strona.php

tylko include("pages/".$_GET['page'].".php);

gdzie link to domena.pl/link=strona

od razu ładniej biggrin.gif i łątwiej zapamiętać przeciętnemu użytkownikowi jezeli nie używasz mod_rewrite

bo ktos zapamieta domena.pl/strona.php i ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.