Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]powiadomienia bez odświeżania strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jerem!asz
Witam.
Chciałbym prosić o pomoc -
jak zrobić powiadomienie o wprowadzeniu jakiejś zmiany na stronie będzie się to sprowadzało do zmianach w bazie danych - np. dodawanie komentarza. I jeżeli jeden użytkownik powiedzmy doda sobie komentarz, to zeby drugi dostał jakiś sygnał, że dodano nowy komentarz, ale BEZ przeładowania strony?
Prosze o jakies wskazówki.

dziekuje i pozdrawiam
ShadowD
Najbardziej dziwne rozwiązanie ale powinno być ok...

1. W bazie trzymasz liczbę z ilością dodań i modyfikacyj komentarzy.
2. W ajax sprawdzasz czy ta ilość się nie zmieniła od odświeżenia strony jak tak to możesz dać jakiś komunikat.

*Boli mnie głowa więc wszystko co teraz piszę może być dosyć [hmmm jak by to napisać]....
nevt
google + AJAX
Jerem!asz
dzięki....
ale to też już wiem.. boli mnie tylko to jak to zrobic - przeprowadzić w AJAXie??
.... bo nie umiem jeszcze nic w nim sad.gif
ShadowD
Do ajaxa sam się dopiero wprowadzam, że tak powiem i Ci więcej nie pomogę.

Jednak wątpię by znalazła się jakaś osoba która napisze Ci wszystko, w końcu forum jest od pomocy innym a nie pisania za nich całości skryptów... winksmiley.jpg

EDIT:
Kupiłem książkę pt. "Po prosty JS i ajax" i jestem na części JS więc jeszcze nie wiem, ale JS zgodny z w3c to tragedia... ;p
Jerem!asz
wiem wiem.... nie licze nawet na jakiś cały kod winksmiley.jpg

chodzi mi jedynieo naprowadzenia jak to po kolei powinno wygladac, jakich funkcji użyc.

PS. a jak Ci idzie z AJAXem ? cieżko jest? czy jakos sie śmiga?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.