Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL][PHPrunner] problem z kodowaniem znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rainman
Witam
Mam dość typowy problem, ale w nietypowej sytuacji. Mianowicie jako że chcąc sobie poprawić swoja prace a nie miałem za dużo czasu zbudowałem bazę w MS Access, ale jakoś ten program mi całkowicie nie odpowiada, więc przerzuciłem się na MySQLa (zainstalowałem serwer Vertrigo). Całą bazę za pomocą Navicata zaimportowałem do serwera MySQL. Mając tak przygotowaną bazę przyszło mi stanąć przed dylematem albo napisać program obsługujący zarządzający MySQLem lub napisać skrypt w PHP. Szperając po sieci napotkałem na tzw generatory PHP takie jak "PHP generator for MySQL" oraz "PHPRunner" oba programy wersji angielskiej i szczerze mówiąc w parę chwil mogłem stworzyć stronę do zarządzania serwerem bazodanowym. Podczas wpisywania danych zauważyłem że wystepuje problem z kodowaniem znaków sad.gif. Gdy zapisze cos po przez strone na niej wszystko jest cacy rozpoznaje wszystkie literki "żźłśćó" ale gdy zrobie podgląd w Navicacie lub PHPMyAdmin mam albo jakieś znaczki albo znaki zapytania. Wprowadzając dane przez navicata a odczytujac na stronie też krzaczki. Próbowalem już kodowanie UTF-8, Latin2 i nic sad.gif. Czy ktoś był by wstanie pobrać ten kóryś z generatorów i sprawdzić w jaki sposób kodowane są tam znaki, lub jakie kodowanie ustawić dla poprawności wyswietlania znaków?
Z góry dziękuje
Pozdrawiam.
Pilsener
Musisz gdzieś w tych generatorach znaleźć opcję kodowania połączenia z bazą danych, np.:
1. Baza - latin2
2. Strona - iso-8859-2
3.
  1. <?php
  2. mysql_query("SET NAMES latin2");
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.