Obecnie rozpoczęłem przygodę z Zend-em i powiem szczerze że jak narazie się zraziłem ale nie przestaje walczyć. Mam kilka pytanek na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w różnych tutorialach. Ogólnie jak dla mnie te tutoriale są ciężkawe.
Dobra to teraz moje pytanka:
1. chcę za pomocą config.ini wrzucić plik konfiguracyjny do bazy. W jakim pliku to robię w bootstraper.php czy index.php?

$registry= new Zend_Registry::set("config.ini",'general');
no i niby powinna być tablica globalna $registry jak wywołam jakiś element tej tablicy w index.php to go wypisuje ale jak probuję wykonać w kontrolerze tak:
$registry = Zend_Registry::getinstance();
$this->view->tilte=$registry['db'];
to wyrzuca że nie ma takiego obiektu itp... Jak to ugryźć?

2. kolejna sprawa to mam własną klasę DBAdapter().php (nazwa klasy taka sama jak pliku) i chciałbym ją includować. Jak to zrobić??
próbuję tak:
mam klasę controllera i w nim przed definicją klasy pisze include "DBAdapter.php"; no i tu spoko niby ładuje ale jak w tej klasie się odwołuję do konstruktora tej klasy tworząc instancję $db = new DBAdapter(); to wypisuje ze nie moze znalezc definicji klasy.... jak i co z tym zrobic....
moje pytania moze i sa glupie i zaraz ktos napisze ze odpowiedź można znaleźć na tych tutkach ale jakoś nic tam nie przypomina mojego problemu.
Obecnie programuję w C# tak zawodowo i php jest dorywczo jednak zawsze był bez Frameworka teraz chciałem go wykorzystać gdyż jak wiadomo kod jest przejżysty ale nie wiem wogóle w jaki sposób includować i wyciągać te ustawienia.
Pozdrawiam mam nadzieje że ktoś mi w miarę szybko pomoże