Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Konwersja tekstu z UTF-8 na ISO-8859-2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam,
Mam oto taki problem z konwersją tekstu...
W bazie mam dane w UTF-8 i przy wyświetleniu na stronie konwertuje tekst za pomocą funkcji iconv na ISO-8859-2 i jak w tekście jest duża litera Ł to od tego momentu tekst wyświetlany z bazy znika. Po prostu ginie i nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
JoShiMa
A wystarczy ustawić odpowiednio bazę, żeby od razu zwracała w takim kodowaniu jak trzeba.
Gość
Czyli co trzeba zrobić??
JoShiMa
Moze wystarczy wysłać zapytanie
  1. <?php
  2. mysql_query("set names 'latin2'");
  3. ?>
Gość
Niestety nie wystarczy.... sad.gif
Dalej to samo...
JoShiMa
A jak nie konwertujesz przez iconv to tekst po dużym Ł nie znika? A może baza w ogóle nie zwraca ci utf-8 tylko co innego. Jakie masz ustawienia bazy, tabeli i komórek?

Może spróbuj niezależnej funkcji. Tu masz inny konwerter polskich znaków
Gość
Ja nie konfertuje przez iconv to tekst po dużym Ł nie znika...
Jak dodam to zapytanie do bazy podane przez Ciebie bez iconv to w miejsce polskich znaków np. zamiast ą jest "Ä?", Ł "?questionmark.gif?" itd.

Tabele mam ustawioną na utf8_general_ci oraz komórki też na ten system porówań.
JoShiMa
A zmienne systemowe serwera? System kodowania znaków dla MySQL? System porównań dla połączenia MySQL? Ustawienie samej bazy?
Gość
A gdzie to mozna sprawdzić bo jestem zielony
JoShiMa
w phpMyAdmin.

Próbowałeś konwertować tą funkcją do której link Ci podałam?
Gość
NIe próbowałem bo nie wiem jak ją wywołać... a i tak ona raczej nie rozwiąże problemu ponieważ nie zawsze UTF-8 będzie konwertowany na ISO-8859-2...
JoShiMa
Cytat(Gość @ 5.11.2008, 13:20:43 ) *
NIe próbowałem bo nie wiem jak ją wywołać...

TO chyba nawet nie przeczytałeś tego artykułu. Chyba nie warto Ci pomagać, skoro nie masz ochoty się do tego przyłożysz i tylko czekasz na gotowe rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.