Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bycie redaktorem/dziennkarzem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lled3
Ile płacą redaktorowi/dziennikarzowi za artykuły w jakis loklanych gazetach portalach ? orientuje sie ktos jakie sa to stawki ?
bim2
U mnie w lokalnej gazecie szkolnej nic nie płacą. Chcesz numer? CV mi tylko podeslij haha.gif
bogdan89
bim2: śmieszne ...

wracając do pytania:
Akurat ja nie znam się na zarobkach dziennikarzy, ale mogę powiedzieć jedno: na pewno z płacami jest różnie. Inaczej będzie na dolnym śląsku, inaczej na pomorzu.
No i trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to, że większość ludzi zatrudnionych w takich gazetach lokalnych ma stałą pensję (plus może jakieś premie).
Moli
Za artykuł do php solutions płacą z tego co pamiętam 50zł smile.gif
Wykrywacz
1/10 ceny samochodu winksmiley.jpg

W papierówkach jest około 100zł za 3klocki znaków.
Zyx
Moli -> cena za artykuł na umowę o dzieło/zlecenie najczęściej jest uzależniona od jego objętości i 50 zł określiłbym bardziej jako typową stawkę za stronę maszynopisu smile.gif. Kilka lat temu za tekst do tego właśnie PHP Solutions dostałem ok. 600 zł. Natomiast zawód dziennikarza jako stała praca oznacza stałą pensję i tu się w ogóle nie orientuję w stawkach.
Cysiaczek
Niekoniecznie, mam kolege (ex)dziennikarza (ah ta Irlandia) i to była jakaś nieduża podstawa pensji + wierszówka.
lled3
w lokalnych gazetac - jak np echo dnia placa za art. tylko ni wiem ile smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.